A siketnémák mindennapjait tenné könnyebbé, illetve a siketek és hallók közti kommunikációt segítené az a magyar fejlesztés, amely az idei San Franciscó-i TechCrunch magyar standjának egyik kiemelkedő projektje. A SignAll alapítója, Robotka Zsolt az Origónak arról beszélt, hol tart jelenleg a fejlesztés, és milyen álmokat szövögetnek. 

A SignAll fejlesztői egy olyan technológiai fejlesztésen dolgoznak, amely több kamera együttes működtetésével felismeri a jelnyelvet, és azt azonnal a beszélt nyelvre fordítja le. Jelenleg a siketek és a hallók közötti kommunikáció csak videokonferenciával és jeltolmács igénybevételével oldható meg. Az amerikai piac igen jelentős, hiszen nagyságrendileg félmillió siketnéma él az USA-ban – ezt a piacot célozta meg első körben a SignAll.

Cél az amerikai piac

A magyar startup a fenti folyamaton egyszerűsítene alkalmazott technológiájával. Céljuk, hogy az amerikai jelnyelvet lefordítsák a beszélt, amerikai angol nyelvre, létrehozva így egy automatikus jelnyelvtolmács-szoftvert. Ehhez négy kamerát – köztük egy 3D-s kamerát – állítanak hadrendbe, mert nem elég csak a kézre fókuszálni, az egész felsőtestet, valamint az arcot is rögzíteni kell. 

A SignAll többéves kutatómunka eredménye: a prototípust hatéves kutatás-fejlesztés előzte meg. A rendszer jelenleg 300 jelet ismer fel, a cél pedig az, hogy a termék bevezetéséig ez a szám elérje az ezret. Az amerikai jelnyelvben – ami a cég elsődleges célpiaca – körülbelül 5000 jel létezik. Egyébként, ahogy a beszélt nyelvből, úgy a jelnyelvből is legalább 200 ismert szerte a világon. 

Az amerikai piacra lépéshez Robotka Zsolt szerint körülbelül még másfél évre van szükségük, jelenleg ezt készítik elő. Mint mondta, ez nem csak pénz kérdése”,  idő is kell a technológia tökéletesítéséhez és az adatfelvételekhez, a legnagyobb kihívás pedig az, hogy a kamera az arcot is a megfelelő módon ismerje fel. 

A SignAll standja a magyar pavilonnál Robotka ZsolttalForrás: Origo

A befektetők is látnak fantáziát a magyar startupban, hiszen márciusban 1,5 millió eurós befektetéshez jutottak egy háromtagú tőkebefektetői konzorciumtól. Robotka Zsolt az Origónak elmondta, hogy a rendszerük akkor tudna igazán elterjedni a világban, ha elérhetővé válna a Skype vagy a Facebook Messenger alkalmazásokon is. 

Az Origo a háromnapos TechCrunchról és a részt vevő magyar startupokról a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak köszönhetően tudósít.