Az amerikai kártérítéstől beszakadt a Deutsche Bank részvényárfolyama

2016.09.16. 16:23

Miután napközben kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dolláros kártérítést követel a Deutsche Banktól, a német pénzintézet papírjai zuhanórepülésbe kezdtek a DAX-on. Az amerikaiak szerint a Deutsche Bank a 2008-as jelzáloghitel-válság előtt fedezet nélküli, úgynevezett "mérgező kötvényeket" forgalmazott.

Az amerikai kereset hírére esni kezdtek a bankpapírok. 8 és fél százalékot veszítettek értékükből, miközben a német börze is másfél százalék körüli veszteségbe fordult. Mindennek előzménye az,hogy kiderült: az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői arró tárgyalnak, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a

2008-ban kirobbant válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert szerinte a német bank a jelzáloghitel-válság kirobbanása előtt félrevezette, egyszerűen becsapta a befektetőket és fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A Deutsche Bankot keményen perlik az amerikaiakForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak. A Deutsche Bank megerősítette a lapnak a tárgyalások tényét, és bár részletekkel nem szolgált, közleményében jelezte,

a cégnek "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

Az amerikai szaklap ugyanakkor idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy a bank legfeljebb 2-3 milliárd dolláros kártérítést lenne hajlandó fizetni. A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már majdnem két milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre.

A Goldman Sachs központjaForrás: AFP/Chris Hondros

 

A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek ki azért, mert a jelzáloghitel-válság robbanása előtt becsapták ügyfeleiket, és mérgező, úgynevezett fedezet nélküli kötvényeket adtak el nekik. A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America fizette ki, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként (ez a perlő ügyfelek helyzetének javítását szolgáló döntéseket jelent).

Mindenesetre érdekes, hogyaz Egyesült Államok és a Deutsche Bank közötti nyílt vita néhány nappal azután kezdődött, hogy amerikai politikusok egész sora reagált meglehetősen ingerülten az Európai Unió azon döntésére, hogy az Apple-nek csillagászati összegű adóelmaradást, 13 milliárd eurót kell befizetnie Írországban.