A legtöbb magyar élelmiszer megfelel az uniós előírásoknak

2016.09.19. 16:28

Mindössze 21 magyar termékkel volt gond az unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében tavaly szereplő háromezer bejelentésből - deül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mai közleményéből, amely az Európai Bizottság jelentését ismertette.

Az uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszer már több mint 35 éve működik, segítségével lehetővé vált a tagállamok közötti gyors információáramás, így számos élelmiszer-biztonság kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozott volna.

Forrás: NÉBIH

 

A rendszer tavalyi összefoglalójából kiderül, hogy 3049 bejelentést tettek, 3,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A kifogások 90 százaléka élelmiszerekhez kötődött.

Uniós szinten a legtöbb probléma a zöldségekkel és gyümölcsökkel, a mogyoróval, mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint hal- és haltermékekkel volt.

A legtöbb tagállamot érintő esetek között szerepelt például aflatoxinnal szennyezett keksz, az antropint és szkopolamint tartalmazó polenta, illetve a hisztamint is tartalmazó szardella filé is - áll a közleményben.