Varga: Biztos alapokon áll a magyar gazdaság

2016.09.19. 11:05

Az elmúlt években sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása, és sikerült megteremteni a további építkezéshez szükséges biztos alapot - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai audit hatóságok jubileumi, 25. találkozóján Budapesten.

A 2013-as növekedési fordulat óta minden évben három százalék körüli értékkel emelkedett a gazdaság teljesítménye, és az idén is ehhez hasonló adat várható - mondta a miniszter.

Kiemelte: 26 éve nem dolgoztak olyan sokan, mint most, hat éve még 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra 5 százalékra csökkent. Az ország fizetési mérlege is évek óta többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen jár Magyarország - mondta Varga Mihály.

Fontosak az uniós támogatások

Az uniós fejlesztési támogatások hatékony és átlátható felhasználásának kiemelt szerepe van és lesz abban, hogy a magyar gazdaság megőrizze az elmúlt évek növekedési lendületét – magyarázta a miniszter. Szerinte az európai uniós támogatások teljesítmény-alapú, hatékony és eredményes felhasználása az egyik záloga annak, hogy tartóssá váljanak az általuk elért kedvező gazdasági hatások. Mint mondta: a Homologues-találkozók elsődleges célja éppen az, hogy elősegítse a párbeszédet a tagállamok között és javítsa az audit munka összehangolását.

Fontos lehetőséget biztosít hazánknak, hogy a 2014–2020 közötti ciklusban 12 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésünkre – mondta Varga Mihály. Hozzátette: ezt az összeget kormány a gazdasági növekedés fenntartására, a versenyképesség növelésére és a foglalkoztatás bővítésére használja fel, ennek érdekében átfogó területorientált fejlesztési kezdeményezéseket, illetve tíz operatív programot indított útjára.

Az uniós támogatásoknak kiemelt szerepe van és lesz abban, hogy a magyar gazdaság megőrizze az elmúlt évek növekedési lendületét - mondta a Varga MihályFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az EU kohéziós politikája, az unió gazdasági és szociális összetartásának erősítésére, a harmonikus fejlődés biztosítására, valamint a kevésbé előnyös helyzetű régiók felzárkóztatására vonatkozó törekvések alapvetőek Magyarország számára is – emelte ki a miniszter hozzátéve, hogy hazánknak is alapvető törekvése a gazdasági és társadalmi konvergencia erősítése. Hozzátette: A tagállamok közös célja a regionális fejlettségbeli különbségek mérséklése, az életszínvonalbeli eltérések csökkentése, a jövedelmi különbségek, valamint a tartós elmaradottság mérséklése terén elért eredmények ugyanis összeurópai szinten is növelik a versenyképességet.