Ez a cég lesz az ingatlanpiac Amazonja

Két hónapos szibériai tigris ismerkedik kifutójával a veszprémi állatkertben
Vágólapra másolva!
A konzervatív ingatlanpiacot akarja felrázni egy rámenős angol startup, a Nested. Áron alul vesz át lakásokat és házakat a türelmetlen vagy a hosszú várakozásba belefáradt eladóktól, cserébe megszabadítja őket a macerától. Talán a frissen a cégbe pumpált 3 millió fontnak is szerepe van abban, hogy a cégvezető optimizmusa megingathatatlan. 
Vágólapra másolva!

Matt Robinsonnak nem ez az első startupja, egy B2B fizetőrendszer, a GoCardless társalapítója is. Míg az egyértelmű siker volt, a Nested igencsak megosztó vállalkozás, írja a Business Insider. A „proptech” – property technology, ingatlantechnológia – réspiacán ügyködő cég gyors ajánlatot tesz az ügyfél ingatlanára. Ez mindig alacsonyabb a piaci árnál. Aki ezt elfogadja, attól átveszik a lakást, garantálják, hogy találnak rá vevőt 90 napon belül. Ha mégsem, az eladó megkapja az összeget készpénzben. Amennyiben viszont a megállapodottnál többért sikerül szerződni, annak 80 százaléka is a régi tulajdonost illeti.

Itt egy példa:

az eladó lakás értéke 100 ezer font. A Nested 85 ezret ad érte.

Az ügyfél átveszi a pénzt, és már csak az új lakás felhajtásával kell foglalkoznia.

Ha a Nested mégis 100 ezerért értékesíti az ingatlant, az eladót újabb 12 ezer font illeti, a startup nyeresége pedig 3 ezer.

Robinson nem titkolja, hogy az egyik cél az ingatlanpiac nagyobb likviditása, de az sem utolsó, hogy megszabadítaná az ügyfeleit a sok szempontból tényleg nagyon elavult, fárasztó eladási folyamattól. Ráadásul

kidobja a rendszerből a láncfolyamatot,

az egymást feltételező és blokkoló kondíciók körét. Vagyis minden könnyebb és gyorsabb, néha csak hetekkel, de akár egy teljes évvel, ha nem kell eladni a régit ahhoz, hogy megtaláljuk a következőt.

Kölyök még, de nagy erőkkel támad - vajon tényleg megújítja az ingatlanpiacot ez az üzleti modell? Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ha viszont mindez ennyire idilli, miért nem jutott eddig másnak eszébe? Minden bizonnyal a kockázat miatt. Mi történik, ha a példabeli 100 ezres ingatlant csak 75 ezer fontért tudják eladni? Robinson azt állítja, garantálják, hogy megbízható szakértői véleményre alapozva szabnak árat, és

legalább a mondott összegért egészen biztosan találnak vevőt.

„Igen, tudom, hogy nagy erőkkel támadunk, de ott a GoCardless, az is bombasiker lett – mondja. – Hányan kritizálják az Egyesült Királyságot, hányan hiányolják a milliós üzleteket. Hát most itt van ez, és egyenesen milliárdos vállalkozás lehet. Az ingatlanpiac Amazonja.”

A startup nemcsak agresszív, de igen válogatós is: eddig összesen 10 millió font értékben adták volna át a lakásukat jelentkezők, de a Nested

épp csak az első szerződésén esett túl.

Egyelőre csak londoni és az 1 millió font alatti lakásokra mennek. A tőkeigényük azonban nem szerény. Van egy hasonló amerikai startup, az Opendoor – igaz, ők meg is vásárolják a cserélendő ingatlanokat –, az már 110 millió dollárnál tart. Robinson úgy véli, az ehhez hasonló üzleti modellhez rengeteg pénzre van szükségük ahhoz, hogy tényleg megújítsák a piacot. Derűlátása forrása pedig az, hogy befektetőik közt találjuk a német milliárdos kockatőkés Samwer fivéreket.