A forintosított hitelesek jobb, ha körülnéznek

2016.09.22. 09:55

A bankok a következő időszakban keresik meg a késedelembe esett hiteleseket, hogy ajánlatot tegyenek nekik a tartozás rendezésére. Ugyanakkor a tartozásukat rendszeresen fizető lakáshiteleseknek is érdemes átnézni a meglévő hitelek feltételeit. Bár a forintosítással a devizakockázat lényegében eltűnt a lakáshitelpiacról, ám a kamatrizikó továbbra is fennáll. Márpedig a forintosított lakáshitelek automatikusan háromhavonta változó kamatozásúak lettek, ezeknél azonban vannak a törlesztőrészlet szempontjából biztonságosabb hitelek.

  • Érdemes megnézni a forintosított lakáshiteleket, mert elképzelhető, hogy biztonságosabb konstrukcióra lehet cserélni őket.
  • A 3-12 hónapos kamatperiódusú lakáshiteleknél kiszámíthatóbbak az 5-10 évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek.
  • Az öt évre rögzített törlesztőrészletű lakáshiteleknél jelentősek az eltérések, van 5 százalékos THM-mel elérhető hitel, de van közel 7 százalékos is.
  • A különbségek miatt a teljes visszafizetendő összeg 2 millió forinttal is eltérhet egymástól, ezért érdemes áttekinteni az ajánlatokat, nem kell ragaszkodni a meglévő bankhoz.

Bár jelenleg alacsonyak a kamatok, és remélhetőleg hosszabb távon is az alacsony kamatkörnyezetre lehet számítani, a kamatkockázatra nagyon kell vigyázni. Azaz a kamatok emelkedésekor a törlesztőrészlet is megemelkedhet – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

A háromhavonta változó kamatozású lakáshiteleknél sokkal tervezhetőbb megoldást nyújtanak a több évre, akár 5-10 évre rögzített kamatozású, egyúttal fix törlesztőrészletet biztosító hitelkonstrukciók. Az 5-10 évre rögzített kamatozású hitelek valamivel drágábbak, cserébe az adott időszakban semmiképpen nem változik a törlesztőrészlet – tette hozzá.

Akár milliós eltérések is lehetnek

Akik a 3-12 havonta változó kamatozású hitelüket szeretnék több évre rögzített törlesztőrészletű hitelre átváltani, azoknak érdemes alaposan áttekinteniük a kínálatot. Egy öt évre rögzített törlesztőrészletű – 20 éves futamidejű, 7 millió forintos – hitel a piacon 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval is elérhető, de van közel 7 százalékos is. "A kedvezőbb konstrukció esetében a teljes visszafizetendő összeg 2 millió forinttal lesz kevesebb, mint a másik hitel esetében, feltételezve, hogy az ötödik év után változatlan feltételekkel megy tovább a hitel" - mondta Gergely Péter.

A bankváltással milliókat spórolhatForrás: Cultura Creative/StefanSchuetz.com/Stephen Lux

Hozzátette azt is, hogy nem kell ragaszkodni a meglévő bankhoz, mert sokszor előfordulhat, hogy egy másik bank jobb ajánlatot kínál a hitelváltóknak vagy hitelfelvevőknek. A hitelváltásnak ugyan lehetnek költségei, de egy kedvezőbb ajánlat visszahozza ezt a kiadást.

A lakáshitelpiacon egyébként az idén megkezdődött a növekedés, többek között az ingatlanpiac élénkülése, valamint a nettó reálbérek emelkedése miatt. A bővülés abból is látszik, hogy az új lakáshitel-szerződések értéke az idén minden hónapban két számjegyű növekedést mutatott éves összevetésben.

A BankRáció.hu előrejelzése szerint pedig a következő időszakban a hitelváltások is hozzájárulhatnak a növekedéshez.Emellett a 3-12 hónapos kamatperiódusú hitelek várhatóan veszíteni fognak népszerűségükből, és egyre többen a kiszámíthatóbb, több évre rögzített törlesztőrészletű konstrukciókat választják majd.