Fellélegeztek a piacok: nem szigorít a Fed

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank3 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen E
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Zöldbe borultak a tőzsdék Ázsiában: az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed ugyanis nem emelte az alapkamatot, bár decemberben már valószínűleg elkezdenek kis lépésekben felfelé araszolni, a jelenlegi 0,25-0,5 százalékos szintről. Az indoklás szerint az amerikai gazdaságnak még kell tér a bővüléshez.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozások bejöttek: tegnapi kamatdöntő ülésén

a Fed nem emelte a 0,25-0,5 százalékos alapkamat szintjét.

Még mindig szüksége van az amerikai gazdaságnak az alacsony alapkamatra a stabil fellendüléséhez – legalábbis ez derül ki Janet Yellen sajtótájékoztatójából, amit az európai idő szerint tegnap késő esti kamatdöntő ülés után mondott.

A Fed vezetője szerint „több tere van az amerikai gazdaságnak a fejlődésre, mint azt korábban gondolták" de általában véve „elégedettek a gazdaság teljesítményével".

Több tere van az amerikai gazdaságnak a fejlődésre, mint azt korábban gondolták - mondta a Fed elnöke Forrás: AFP/Chip Somodevilla

A Fedre most különösen nagy nyomás nehezedett, hogy szigorítson a monetáris politikán, tavaly december óta ugyanis változatlan az alacsony alapkamat, előtte pedig hét évig a nulla közeli szinten tartották a kamatszintet. Eközben óriási gazdaságélénkítő, kötvényvásárlási programokat hajtottak végre, és monetáris lazítás címén több ezer milliárd dollárt pumpáltak a gazdaságba.

A lazítás jelenlegi fenntartása mellett végül az szólt, hogy az

amerikai gazdasági fejlődés idén két százalék alatt marad,

a Fed most közölt előrejelzése szerint 1,8 százalék, ezzel párhuzamosan az infláció 1,3 százalékos szintet érhet el az utolsó negyedévben.

A gazdaság túlhevülése és az újabb buborékok elkerülése érdekében ugyanakkor decemberben vagy a jövő év elején már kamatemelésre kerülhet sor az elemzői várakozások szerint.

A szigorítás mellett szólhat ugyanis a munkaerőpiac stabil fejlődése és a lakossági fogyasztás növekedése, bár a beruházások ennél lassabb ütemet mutatnak.

Mindenki a japán jegybankra és a Fedre figyelt

Mindenesetre az elnökválasztási kampányban is téma a Fed politikája. Nemrég Donald Trump republikánus jelölt azzal vádolta a Fed vezetését, hogy „erős politikai kontroll alatt áll", és „szándékosan tartja alacsonyan az alapkamatot, hogy az Obama-adminsztráció gazdasági teljesítményét jobb színben tüntesse fel".

Másfél nap leforgása alatt két fontos jegybanki döntés határozza meg a pénzpiacokat.

Kedden a japán jegybank (BoJ) jelentette be, hogy fenntartja a kifejezetten laza monetáris politikáját és nem nyúl sem a mínusz 0,1 százalékos alapkamathoz, sem a 80 ezer milliárd jenes gazdaságélénkítő, eszközvásárló programjához.