Gyorsabban csökkenhet az államadósság

Lázár János a 63. Kormányinfón
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az államkötvénypiac lehetőségeit megvizsgálva decemberig tegyen javaslatot a Standard & Poor's hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő múlt heti felminősítésének lehetséges következményeire.
Vágólapra másolva!

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján közölte:

felminősítés nemcsak szimbolikus dolog, hanem praktikus jelentősége is van.

A felminősítés - mondta - határszakasz lesz az állampapír-kereskedelemben és az állam finanszírozásában,

az államkötvények piacán komoly változásokat tervez a kormány.

Arra a kérdésre, hogy a devizakötvény-piacra való újbóli kilépés is felmerülhet-e, Lázár János azt válaszolta: minden lehetőséget mérlegelni kell.

Lázár János a kormányinfón Forrás: Origo

Azt is megjegyezte, hogy mindez a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos intézményrendszer felülvizsgálatára is alkalmas lesz.

2020-ra 60 százalékos adósság-arány lehet

Ha tartósan három százalék alatt marad a központi költségvetés hiánya, valamint fenntartható növekedési pályán marad a magyar gazdaság is, akkor 2020 környékére érjük el a szóban forgó értéket - mondta Barcza György az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt.

Barcza György, vezérigazgató ÁKK Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szerinte az adósságráta csökkentése és a lakossági állampapírpiac fejlesztése mellett a harmadik alapelv, hogy a devizaarány csökkenjen.

Mint mondta, a következő év végére közel kerülhetünk a 25 százalékos értékhez. Ehhez képest rögzítette, hogy ő inkább a 74-75% közötti adósságráta előrejelzést tartja.