Varga: Tovább kell csökkenteni az adókat

Varga Mihály sajtótájékoztatója - A Fitch Ratings felminősítette Magyarországot
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
A kormány célja továbbra is az, hogy az adórendszer lineáris maradjon, fókuszában a családok, a munkavállalók és a kis- és középvállalkozások álljanak, változatlanul az az elv, hogy a közösségi kiadásokhoz a bevételeket elsősorban a fogyasztási típusú adók adják - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adókonzultáción. Tállai András pedig azt mondta, több adójogszabály módosulhat a következő években.
Vágólapra másolva!

A kétnapos konzultáció az első adószakmai konferencia, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdeményezésére a legjelentősebb könyvvizsgáló cégek – az EY, a PwC, a KPMG és a Deloitte – közreműködésével jött létre.

Tovább kell az adókat csökkenteni

A miniszter elmondta: a gazdaságot terhelő összes adót és járulékot tovább kell csökkenteni, ebből nem szabad engedni, a munkáltatói és a

munkavállalói elvonások arányát 50 százalék alá kell csökkenteni.

A gazdaságot terhelő összes adó- és járulékterhet a válságot megelőző évekhez képest 3 százalékponttal, a bruttó hazai termék 38 százalékához kell közelíteni.

Varga Mihály adócsökkentésről beszélt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az adócentralizáció mértéke az uniós átlag körül van, de a régióhoz képest magas – mondta. Kiemelte, Magyarországnak a közép-európai országok a versenytársai a tőkevonzás, befektetések, beruházások terén, ezért el kell érni a régió átlagát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a családi és a célzott adókedvezményeknek köszönhetően egyes csoportoknál lényegesen alacsonyabb szintre esett az adócentralizáció mértéke.

Változás előtt az illetékrendszer

Több adójogszabály módosulhat a következő években – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője a Nemzeti Adókonzultáción.

Az államtitkár elmondta, hogy hamarosan a parlament elé terjesztik az adózás rendjéről szóló új törvényjavaslatot, amely a jelenlegi szabályozásnál lényegesen egyszerűbb, követhetőbb és átláthatóbb lesz.

Tállai András az adóbürokráciát is csökkentené Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár szerint az alanyi adójogszabályokon is változtatni kell, mert követhetetlenek, ezért a kormány számára készítenek egy javaslatot arról, hogy a következő két évben ez hogyan, milyen ütemben történjék meg. Napirenden van

az illetékrendszer átalakítása is,

mert az illetékek beszedése nem hatékony, 100 milliárd forint folyik be, miközben kilencszázan foglalkoznak ezzel. Az erre vonatkozó javaslatot ősszel szeretnék minisztériumi, illetve gazdasági kabineti szintre vinni.

Új végrehajtási törvény megalkotásán is gondolkodnak,

továbbá csökkenteni szeretnék a kis- és középvállalkozások körében az adóbürokráciát, az adóbevallások tartalmának átvizsgálásával – mondta Tállai András.