Az Európai Központi Banknak fel kell ismernie, hogy a monetáris politika nem képes megoldani Európa problémáit – véli a UBS elnöke, Axel Weber.

A svájci pénzintézet elnökének szavai azért különösen súlyosak, mert Axel Weber maga is az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja volt 2004 és 2011 között. Hangsúlyozta, a monetáris politika csak átmeneti vagy köztes megoldásként lehet hatékony – írja a CNBC. Manapság azonban Európa túlzott mértékben támaszkodik a monetáris eszköztárra, hogy megoldja a kontinens problémáit – tette hozzá Weber.

A probléma egyik gyökere, hogy a jegybankok a laza politikájukkal lehetővé tették a fiskális oldal döntéshozóinak, hogy lazán kezeljék a strukturális reformok ügyét. Ezzel szemben – jegyzi meg Weber – ezen reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy erősítsék az európai gazdaságok növekedési lehetőségeit, illetve feltétlenül szükségesek a hosszú távú talpra álláshoz.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Weber csak az egyik szakértő azok közül, akik egyre erősebben hangsúlyozzák a fiskális oldal szerepét és felelősségét a gazdasági élénkítésben. Egyre többször kerül elő ugyanis, hogy

a központi bankok elérték lehetőségeik határait.

A UBS elnöke kiemelte továbbá, hogy a magánszektort is bátorítani kellene annak érdekében, hogy növekedjenek a beruházások az európai infrastruktúrába. Ez ugyanis jelentősen tudná stimulálni a régió növekedését.

Nem a monetáris politika, hanem az infrastruktúra lesz a következő 10 év szlogenje. Ez lesz képes megváltoztatni Európa sorsát – jelentette ki Weber.