Az első fél évben 3,3 milliárd euróra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete, a folyó fizetési mérlegnek a tőkemérleg egyenlegével számolt és az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző úgynevezett finanszírozási képesség 3,643 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A második negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség kiigazítás nélküli értéke 1,844 milliárd euró (577 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a mutató 2,204 milliárd eurót (694 milliárd forintot) tett ki, a negyedéves GDP 8 százalékát. A finanszírozási képesség emelkedésében a szolgáltatások bevételi többletének növekedése játszott szerepet.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A külfölddel szembeni felülről számított nettó finanszírozási képesség összetevői közül az áruforgalom egyenlege a második negyedévben a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,474 milliárd euró volt, amely azonos az előző negyedévi szinttel.

A második negyedéves export (21,068 milliárd euró) és import (19,699 milliárd euró) szintje ugyanakkor egyaránt magasabb volt az előző negyedévinél.