Lenne mit lefaragni a budapesti távhőtarifákból a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerint, hiszen már olcsóbb a gáz, és felülvizsgálható a vezetékdíj is.

A mostaninál érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak Vinkovits András, a fővárosban eladott hő meghatározó részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója szerint. Egyrészt érvényesülhetne az árakban, hogy a BERT olcsóbban jut a hőtermelése alapját jelentő földgázhoz. Az általa felhasznált, évi 300-340 millió köbméter energiahordozót a jobb árak elérése érdekében kisebb, 20-30 millió köbméteres tételekben, a pillanatnyi kedvező piaci lehetőségek kihasználásával szerzi be – mondta a Világgazdaságnak.

A Főtáv újragondolhatná az áraitForrás: MTI/Kovács Attila

Másrészt az általa fizetett – hatósági áras – gázvezeték-használati (elosztói) díj jóval magasabb annál, mint amit Vinkovits András indokoltnak tart. „Számításaink szerint már a 2000-es évek elején rég megtérültek azok a nagynyomású célvezetékek, amelyeken a Főgáztól a gázt kapjuk. A csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, mi mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizetünk a használatukért. Célszerű lenne tehát felülvizsgálni ezeket a tarifákat" – mondta.