Hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe

bankjegy bankkártya forint mastercard
Budapest, 2015. május 9. Számológép, bankkártyák és bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A lakosság várható pénzügyi helyzete jobb, várható megtakarítási képessége viszont rosszabb, mint augusztusban volt. Az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak szeptemberben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex az augusztusi mínusz 3,9 pontról mínusz 3,6 pontra erősödött, az üzleti bizalmi index 1,2 pontról 1,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,6 pontról mínusz 18,5 pontra javult szeptemberben.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött,

az építőiparban féléves csúcsára emelkedett, ugyanakkor kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az építőiparban jelentősen, az iparban és a fogyasztók körében kissé kedvezőbben, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek esetében viszont rosszabbul alakult augusztushoz képest. A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi csökkenés után szinte nem változott.

A lakosság várható pénzügyi helyzetét jobbnak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint augusztusban.

Az üzleti szférán belül szeptemberben az ipari bizalmi index tovább csökkent, az építőipari és a kereskedelmi emelkedett, a szolgáltatói nem változott. Az iparban az elmúlt és a következő három hónap termelése, valamint a készletállomány megítélése is kedvezőbb lett, a rendelésállományokról – ezen belül az exportról – alkotott vélemény azonban sokat romlott.

Az építőipari bizalmi index az elmúlt két hónapban tapasztalt csökkenés után szeptemberben érezhetően emelkedett.

A magasépítő cégek kilátásai jelentősen javultak, a mélyépítőké ellenben tovább romlottak.

Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása Forrás: MTI/Faluldi Imre

A kereskedelmi bizalmi index kissé emelkedett, az eladási pozíció és a rendelések megítélése kedvezőbb lett, a készleteké azonban kedvezőtlenebb. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben nem változott az előző hónaphoz képest.