Ez év végéig még 400 milliárd forint összegben áll rendelkezésre a Növekedési Hitelprogram maximum 2,5 százalékos fix kamatozású vállalkozói hitele a pályázó kis- és középvállalkozások számára. A hitel gyakorlatilag minden olyan beruházási célra felvehető, ami a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja. Sok idő azonban már nincs, a program év végével lezárul, így a hiteligényt most kell elindítani az elmúlt évek legnépszerűbb kedvezményes vállalkozói hitelének eléréséhez.

2013-as indulása óta a növekedési hitel (nhp) feltételrendszere számos változáson ment keresztül. A mostani, kivezetés előtti szakaszban beruházási hitelként, illetve pénzügyi lízing formájában igényelhető a még 400 milliárd forint szabadon rendelkezésre álló keret erejéig.

A növekedési hitel az egyik legnépszerűbb termék volt az elmúlt években a vállalkozások körébenForrás: Dreamstime

A hitel 1 millió és 1 milliárd forint közötti összegben igényelhető, akár 10 éves futamidő mellett is.

Maximum 2,5 százalék

A maximum 2,5 százalék fix kamatozás a hitel teljes futamidejére biztosított. A 2,5 százaléknál kedvezőbb kamat elérhető abban az esetben, ha a bank számára a cég és tervezett beruházása megfelelően vonzó. Volt már példa olyan kihelyezett beruházási hitelre, ahol a kamat 1,5 volt...

A kamat mértékét a felvett hitel devizaneme is befolyásolhatja. Ha nem forintban, hanem euróban folyósítják hitelt – aminek előfeltétele, hogy megfelelő nagyságú rendszeres eurós árbevétellel rendelkezzen a társaság –, a 1,5 százalék körüli kamat már egyáltalán nem számít ritkaságnak. Itt az elméletben elérhető legalacsonyabb kamat 0,8 százalék.

Az Ön vállalkozása alkalmas a növekedési hitel felvételére? Itt most gyorsan leellenőrizheti:

Mire lehet felhasználni?

A program keretében gyakorlatilag minden olyan beruházási cél megvalósítható, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

  • vásárolhatók új vagy használt gépek, berendezések, 
  • a már meglévő vagy bérelt gépek, berendezések átalakíthatók, korszerűsíthetők, kapacitásuk növelhető, 
  • felhasználhatjuk más társaság 10 százaléknál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására,
  • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlása, felújítása, korszerűsítése, bővítése is lehetséges belőle, 
  • lakóingatlan vagy üdülő vásárlására, építésére, bővítésére, felújítására, illetve átalakítására is használható, abban az esetben, ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely), illetve ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll, és energiatakarékosnak minősül), 
  • vásárolható haszongépjármű, személygépkocsi abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás.

Most vagy soha!

A hitel már csak év végéig érhető el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy utoljára december 30-án van lehetőség a szerződéskötésre, a folyósításnak pedig legkésőbb jövő év közepéig, azaz 2017. június végig kell megtörténnie.

Sok idő már nincs tehát a hezitálásra: egy beruházási hitel ügyintézése nem két percet vesz igénybe. Ha minden megfelelően halad – a bank által bekért dokumentumok azonnal rendelkezésre állnak, és menet közben nem esik ki egy csontváz sem a vizsgálat során – legalább 2-3 hónapos időigényű folyamat, így azok, akik most elindítják a folyamatot, még pont beleférhetnek az év végi szerződéskötésbe.

Pár gyakorlati tanács a Bankmonitor.hu szakértőitől, hogy ne csússzon ki a cég az időből

  • Tegyük érthetővé a bank számára, hogy mire szeretnénk hitelt felvenni. Gyakori hiba, hogy ködös marad a bank számára az üzleti cél, amely azonnali hiteligény-elutasítást eredményez, illetve a többkörös egyeztetéssel sok idő eltelik.
  • Legyenek előkészítve azok a dokumentumok, amikre a bankoknak biztosan szükségük lesz a hiteligény elbírálásához: év végi beszámolók, naprakész főkönyvi kivonatok, a tervezett beruházás dokumentációja stb.
  • Nem árt előre ellenőrizni azt sem, hogy nincs-e véletlen elmaradás a NAV-nál vagy más hitelezőnél. Ha van ilyen – mert hát ez bárkivel megeshet –, azt még a hiteligény benyújtása előtt érdemes gyorsan rendezni.

Miért lehet jó megoldás a növekedési hitel?

A 2013-ban indult, MNB által biztosított forrásokra épített hitelprogram mára teljes egészében rutinszerűen működik a kereskedelmi bankoknál. Az elbírálási folyamat a legtöbb banknál standardizált kereteken belül történik.