A legkomolyabb közgazdasági kísérlet

Kenya elefánt
An elephant walks past a tree during the annual wildebeest migration in the Masai Mara game reserve on September 12, 2016. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
Fél éven át gyűjtött arra egy jótékonysági szervezet, hogy Kenyában kipróbáljanak egy ötletet, amelyet először a hatvanas években javasoltak a közgazdászok. Az alapbér azon a jogon jár bárkinek, hogy megszületett.
Vágólapra másolva!

A Give directly mindenféle kötelezettség vagy ellentételezés nélkül adományoz bárkinek egy adott összeget 200 különböző kenyai faluban, - írja a Business Insider. Forradalmi lépés lesz, radikális, világrekord léptékű kísérlet. A szervezet 21 millió dollárt gyűjtött ehhez össze.

Három csoportban összesen 26 ezer ember vesz részt a tesztelésben.

  • Az első csoport tagjai 12 éven át kapnak fix havi jövedelmet, amely napi 75 centre jön ki. Azaz havi mintegy 22-23 dollárt.
  • A második csoport tagjai két éven át kapnak ugyanennyit.
  • A harmadik csoport tagjai a teljes összeget megkapják egyben.
  • Összesen 120 falu lakosságáról beszélünk. Az ajánlat visszavonhatatlan, bármi történik is, eljut hozzájuk a pénz.

Mi az alapbér?

A Wikipédia szerint a feltétel nélküli alapjövedelem olyan gazdaságpolitikai eszköz, amelyben a politikai közösség összes tagja, minden állampolgár egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult. Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem. A leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák.

Az alapbér támogatói azt vallják, a rendszeresen érkező pénz tudata

erősíti a kockázatvállalási hajlandóságot

az emberben. Aki így él, merészebben vállalkozik, nagyobb befektetésekben gondolkodik – míg bizonytalan beosztással egyik sem jellemző. És bár a három csoportban az összeg azonos, a differenciált juttatással éppen a döntésekre vonatkozó változásokat lehet mérni. Az első és a második csoport összehasonlítása azt mutatja meg, mennyire fontos a biztosra vehető jövőbeni pénz a jelen eredményei szempontjából. A másodiké és a harmadiké pedig azt, milyen hatással van egy összegre az, hogy mekkora részletekben jut el ahhoz, aki majd használja.

Ez a legközhelyesebb fotótípus Afrikáról, elnézést -- mindenesetre Kenyával fantasztikus dolog történhet, ha az alapbérkísérlet sikerül Forrás: AFP/Carl De Souza

A Give Directly azért Kenyát választotta tesztalanynak, mert ebben a régióban évek óta tevékenykedik, így felmérte, hogy itt sokan benne lesznek. Volt, aki berzenkedett, mert a projekt jogi tisztasága felől nem volt meggyőződve.

Az biztos, hogy nem volt még példa ekkora jelentőségű próbálkozásra. Az ebbe az irányba tapogatózó korábbi kísérletek alapján azonban arra számítanak, hogy az alapbér egész falvakat tudna felvirágoztatni.

Minden idők egyik legdrágább emberkísérletére készülnek

Talán minden idők legdrágább az alapjövedelem bevezetéséhez kapcsolódó kísérletére készülnek Finnországban is. A program 2017-ben kezdődik, és kétéves lesz. A finn kormány az eredmények alapján dönt majd arról, bevezeti-e az alapjövedelmet, a negatív jövedelemadót vagy valamilyen más modellt. A témáról szóló cikkünk itt érhető el.