Az ingatlanfejlesztők már félnek a csokosoktól

2016.09.27. 10:43

A lelkesedés óriási volt, egyelőre mégsem tűnik igazi sikertörténetnek a családok otthonteremtési kedvezménye. Az ingatlanközvetítő szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy a várakozásokhoz képest lassan zajlik a támogatás odaítélése és kifizetése, ami miatt viszont a kivitelezők kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe.

A használt lakások piacán alig érezni a csok hatását, de az új építésű ingatlanoknál is elmaradt a roham – értékelte Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője a családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése után kialakult helyzetet. A lelkesedés hiányánál azonban vannak nagyobb gondok is.

Főleg a használt lakás után járó csokot igénylik

A Balla Ingatlanirodák saját felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelüknek csak 16,6 százaléka veszi vagy venné igénybe a csokot új építésű ingatlan megvásárlása esetén. Aki igénybe veszi, azok közül a legtöbben (7 százalék) két gyerekre igényeltek vagy igényelnének támogatást, míg egy gyermekre 5,7 százalék. A legkisebb arányban azok élnek a csok lehetőségével, akiknek három gyermekük van, az ő arányuk 3,9 százalék. Ők azok, akik a 10+10 milliós támogatással élhetnek. Az ingatlanos szakemberek gyakorlati tapasztalatai is azt mutatják, hogy

erre a 10+10-es megoldásra mérsékelt az igény. A vevők inkább a használtcsok iránt érdeklődnek nagyobb számban.

dreamstime

A szeptemberi államtitkári tájékoztató szerint egyébként az év első hét hónapjában, azaz augusztusig 14240 igénylést nyújtottak be csokra, összesen 38,3 milliárd forint értékben. Ez nem kicsi összeg, a várakozásoktól azonban, úgy tűnik, elmarad. Igaz, a felfutást a kormány 2017-re prognosztizálja.

Hasznos változtatások

Elképzelhető, hogy a kissé visszafogott érdeklődéssel és persze a felmerülő problémák korrigálásának szándékával magyarázhatók azok a néhány hete bejelentett változtatások is, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a még el nem készült társasházi lakásokra is igényelhető már a támogatás, azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék.

Ez eddig valóban problémát jelentett: a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek tájékoztatása szerint az ilyen új építésű társasházi projekteknél gyakorlatilag elestek a csokosok a lakásvásárlási lehetőségtől. Hiszen mire elkészül a társasház, azaz igényelhetnék a támogatást, addigra minden lakás elkel. Utóbbi oka az, hogy mára rendkívül jelentőssé duzzadt az igény az új építésű lakásokra, és az árak is versenyképesek az újszerű lakóparki lakásokkal.

dreamstime

Ugyanakkor arra felhívta a figyelmet Balla Ákos, hogy a könnyítés révén csak a támogatás odaítélésének ideje rövidül le,

a kifizetések viszont csak akkor történnek meg, ha elkészül a lakás.Tehát a csok nem úgy működik az új építésű ingatlanok vásárlásánál, mint egy bankhitel, amit igénybe lehet venni már az építés során. Valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Annyival gyorsult a folyamat a változtatás révén, hogy nem akkor indul az ügyintézés, amikor megvan a használatbavételi engedély, hanem még az előtt. Kitörési pontot itt az jelenthet, ha egyes pénzintézetek átmeneti finanszírozást biztosítanak az ügyfeleknek addig, amíg azok nem kapják meg a csokot –- tette hozzá Balla Ákos.

Bizonytalanság és kivárás

A legtöbben csak várnak a csokra, holott a szerződéseket már hónapokkal ezelőtt aláírták – jelezték a Balla Ingatlanirodák közvetítői. Ők már többször is találkoztak azzal a helyzettel, hogy háromgyermekes családok igénybe veszik a 10+10 milliós csokot új építésű ingatlan vásárlásához, de annak ellenére nem jutnak hozzá a támogatáshoz, hogy áprilisban, májusban már aláírták a szerződést.

A kivitelezők már nem szeretik a csokosokat

Kovács Péter, a Balla Ingatlanirodák dunakeszi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a kezdeti lelkesedés után a kifulladás jelei láthatók a csok körül. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fejlesztők most már vonakodnak odaadni a nagy értékű, új építésű ingatlanokat csokos vásárlóknak, mert nem látják biztosítva azt, hogy belátható időn belül meg is kapják a vételárat.

A fejlesztők ugyanisnem tudnak fél évet várni egy-egy támogatás odaítélésére– tette hozzá.

De nemcsak az a probléma, hogy hónapokra megakasztja az építkezést a késlekedő támogatás, hanem hogy ezáltal lehetetlen helyzetbe kerül a kivitelező. Akadnak már olyan fejlesztők, akiknek több projektjük is áll a csok miatt, mert odáig sem jutott el a bank az ügyfelekkel, hogy aláírják a hitelszerződést.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyelőre tehát azt sem tudják, hogy

pontosan mennyit kell várni a támogatás odaítélésére, mi lenne a dolgok normális menete. Hártó Regina szerint az egyetlen általa ismert esetben, ahol már történt folyósítás, hosszú hónapokat kellett várni, amely során több módosításra is sor került, rendszeresen merültek fel problémák, mert mindig közbejött valami változtatás.

Ráadásul többször úgy tűnt a folyamat során, hogy meghiúsul az ügylet. Az ilyen helyzeteket látva pedig érthető a kivitelezők vonakodása a csokos vevőkkel szemben.