A magyarok többsége szívesen takarékoskodna, ha lenne miből

2016.09.27. 13:33

Egy friss felmérés szerint a magyarok négyötöde úgy véli, hogy a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmada rendelkezik ehhez szükséges megtakarítással. A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A BNP Paribas Cardif biztosító kutatása szerint

a megkérdezettek több mint egyharmada (36%) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során. Bár többségüknél (57%) ez csak egyszer fordult elő, 16%-uk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos időtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51%-uk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24%) talált új munkát két hónapon belül.

Álláskereső adatlapot töltenek ki egy kormányhivatala munkaügyi központjánakForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde (78%) nagyon fontosnak tartja, hogy ha munkanélkülivé válik, akkor rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk (39%) tudja előteremteni ennek feltételeit. Azonban 38 százalékuk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén.

"A kutatás eredménye egyértelműen azt jelzi számunkra, hogy a munkavállalók többsége rendkívül nyitottan áll az öngondoskodás különböző koncepcióihoz, ugyanakkor az érintettek számára ez komoly kihívást jelent a gyakorlatban. Bár a felnőtt lakosság aktív része jövedelmi helyzetétől függően eltérő igényekkel rendelkezik, szerencsére a piacon már számos öngondoskodási konstrukció közül válogathatnak" – mondta Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Álláskereső ügyét intézik egy munkaügyi központbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hitelfelvétel nélkül általában fél évig bírjuk, ha nincs munkánk

A femérésből az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61 százaléka legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül és mindössze 16 százalékuk rendelkezik több mint 9 hónapnyi pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25 százalékra módosul a válaszadók körében.

A kutatás szerint az emberek, ha elvesztik a munkájukat, akkor leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxus cikkeken spórolnának.

Van, aki a bevásárlások gyakoriságán spórolForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53%-a a szórakozáson, 51%-a a ruházkodáson, 34%-a a különböző élvezeti, 47%-uk a kozmetikai cikkeken, 32%-uk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt.

Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23 százalékot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13 százaléka csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.