2016 lesz az első olyan év, amikor a vásárlók többet költenek bankkártyával, mint készpénzzel, derült ki egy piackutató cég felméréséből.

Egy évtizede még körülbelül kétszer annyit fizettek az emberek készpénzzel, mint bankkártyákkal, azonban évről-évre nőtt a kártyás tranzakciók aránya. Az Euromonitor International felmérése szerint pedig az idén már többet fognak költeni bankkártyával, mint készpénzzel.

Előz a bankkártya

A piackutató cég becslése szerint idén a fogyasztók világszerte 23 179 milliárd dollárt fognak elkölteni bankkártya használatával, míg készpénzben 22 629 milliárd dollárnyi fog gazdát cserélni.

Idén először fognak többet fizetni kártyával, mint készpénzzelForrás: MTI/Földi Imre

A bankkártyás fizetések 6,6 százalékkal, míg a mobiltelefonnal végrehajtott fizetések 23 százalékkal fognak növekedni éves szinten 2016 és 2021 között, írja blogjában a piackutató cég. Ezzel szemben a készpénzes fizetések éves növekedése jelentősen lassulni fog, ugyanakkor a növekedés ennél a fizetési módnál is megmarad és a piackutató szerint átlagosan 1,3 százalékos lesz.

Magyarországon a PayPass hódít
Egy felmérés szerint idén is folytatódott az érintéses bankkártyák térhódítása a magyar fogyasztók között, de még mindig sokan tartanak ettől a fizetési módtól, a legtöbb esetben megalapozatlan félelmek és tévhitek miatt.

A cég egyik vezető elemzője, Kendrick Sands szerint ez egy nagy győzelem a kártyás- és elektronikus fizetési eszközöknek”. Szerinte a fizetési szokások elmozdulását legjobban a mobilos fizetések térnyerése szemlélteti: csak 2015-ről 2016-ra 53 százalékos növekedést ért el ez a szektor.

Még több kártya lesz

2016-ra a forgalomban lévő bankkártyák egy év alatt 8,1 százalékkal nőttek világszerte, míg a hitelkártyák esetében 5,3 százalékos volt a növekedés. A felmérés szerint csak Kínában 5,4 milliárd bankkártya van, amelyekkel az összes fizetés 65 százalékát bonyolították. Kendrick Sands szerint

2021-ig évente 7,4 százalékkal nőhet a forgalomban lévő bankkártyák száma.