Súlyos válságot takarhatnak a Deutsche Bank nehézségei

Deutsche Bank
(FILES) A photo taken on May 26, 2011 shows people walking past the logo of German bank Deutsche Bank in Frankfurt am Main, western Germany. Deutsche Bank, Germany's biggest lender, is one of eight finance groups to be fined a record total of 1.7 billion euros ($2.3 billion) for rigging the Euribor and Japanese yen Tibor interest rates by the European Union on December 3, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank jelenlegi szenvedése kapcsán kiújultak az egész európai bankrendszer egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmak. A német pénzintézet problémái ugyanis sokkal mélyebb gondokra is rámutatnak az öreg kontinensen.
Vágólapra másolva!

A Németország legnagyobb hitelintézetének számító Deutsche Bank részvényei rekord mértékben zuhantak ezen a héten, és magukkal rántottak már európai pénzügyi papírokat is. Mindez azután történt, hogy az USA-ban az Igazságügyi Minisztérium 14 milliárd dolláros bírság megfizetését követeli a jelzálogalapú értékpapírokkal végzett válság előtti tevékenysége miatt. Miután pedig a bank jelezte, esze ágában sincs kifizetni egy ekkora összeget, a befektetők nemcsak a Deutsche tőkeszintjeivel kapcsolatban, de az egész szektor miatt is aggódni kezdtek – írja a Bloomberg.

Jóllehet a bank vezérigazgatója, John Cryan igyekezett leszögezni, hogy nincs semmi probléma a tőkésítettséggel, és fel sem merült, hogy segítséget kapjanak a berlini kormánytól, a piaci hangulatot ez nem változtatta meg érdemben. A Deutsche Bank részvénye

ebben a hónapban majdnem 20 százalékot esett,

de a szintén bírsággal szembenéző Royal Bank of Scotland is 13 százalékot, míg az olasz UniCredit 12 százalékot szakadt. A Royal Bank of Scotland egyébként 1,1 milliárd dollárt fog fizetni az amerikai hatóságoknak. A Deutsche Bank részvényárfolyama közép-európai idő szerint szerda kora délután közel 3 százalékos pluszban volt.

Nincs segítség

Mindeközben a német pénzügyminisztérium közleményben cáfolta szerdán azt a sajtóhírt, miszerint a berlini kormány tervet készít a Deutsche Bank megmentésére.

- szögezte le a pénzügyminisztérium.

John Cryan, a Deutsche Bank vezérigazgatója Forrás: AFP/Sebastian Derungs

A Die Zeit című német hetilap szerdán azt írta, hogy a kormány és az illetékes hatóságok mentőprogramot készítenek elő arra az esetre, ha a Deutsche Bank vészhelyzetbe kerülne, mert nem tudja előteremteni a szükséges pénzt jogi problémáinak rendezésére.

Ezzel párhuzamosan a pénzügyi cégeket tömörítő Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services Index 4,2 százalékot csökkent szeptemberben, amivel a legrosszabb hónapot produkálta június óta, amikor is a brit EU-tagságról szóló népszavazást tartották.

Általános nehézségek

Mindeközben az európai bankrendszer egésze sincs éppen kicsattanó állapotban. A szigorodó szabályozói előírások, a gyenge gazdasági növekedés, valamint a negatív kamatszintek egyaránt

súlyos teherként nehezednek a pénzintézetek nyereségességére.

Olaszországban például, ahol a bankok nagyjából 360 milliárd eurót égettek el a rossz hitelekkel, az UniCredit a hírek szerint tervet dolgoz ki tőkéjének bővítésére. A Bloomberg értesülései szerint ez eszközeladásokat és részvénykibocsátást is jelent. Németországban pedig a Commerzbank az egész éves profitcélját, de a Bloomberg forrásai szerint ezen a héten több ezer munkahely megszűnését is bejelentheti a cég.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul a Deutsche Bank már eddig is igencsak megszenvedett azzal, hogy alkalmazkodjon az új tőkekövetelményekhez és a csökkenő bevételekhez. Mióta ugyanis a banknál lefektették az új stratégiát októberben, a vezetés

visszavágta a kockázatos eszközöket, több ezer munkahelyet számolt föl, valamint felfüggesztette az osztalékfizetést.

A bank továbbá szerdán bejelentette, eladja londoni székhelyű életbiztosítóját, az Abby Life Ltd-t. A vevő a brit Phoenix csoport, amely átszámítva 1,09 milliárd eurót fizet a német bank leányvállalatáért.

Éppen ezért különösen fontos a bank számára, hogy milyen megállapodást tud kötni a friss büntetés ügyében. Főként, hogy a bank 2008 eleje óta már több mint 9 milliárd dollárnyi bírságot fizetett ki, és a JPMorgan elemzői szerint egy 4 milliárdot meghaladó kifizetés már súlyos kérdéseket vetne föl a Deutsche Bank tőkehelyzetével kapcsolatban.