Versenyképességi Tanács alakul

2016.09.30. 13:30

A vállalkozói szellem és az innovatív képesség határozza meg egy ország versenyképességét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gránit Bank mai rendezvényén, ahol a 45 százalékban állami tulajdonú bank új pénzügyi termékét, az Európában először bevezetett egyérintéses mobiltárcát mutatták be.

A versenyképesség erősítése érdekében egy Versenyképességi Tanács felállítását kezdeményezi Varga Mihály, aki utalt arra, hogy az utóbbi napokban „vita" bontakozott ki az ország valódi versenyképességét illetően.

Míg a svájci IMD gazdasági kutatóintézet két hellyel feljebb sorolta hazánkat a versenyképességi listáján (a 61 vizsgált országból a 46. helyen állunk), addig a World Economic Forum (WEF) szerint jelentősen rontottunk pozíciónkon. A legfrissebb rangsorolásuk szerint hat helyet estünk vissza, és az EU 28 tagállamából a 25. helyre kerültünk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Forrás: MTI/Marjai János

A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint a magyar gazdaság innovatív képessége a jövőben erősödni fog, de tudnunk kell, reálisan hol állunk ezen a versenyképesség terén. Varga hozzátette, hogy a makrogazdasági mutatóknál jelentős javulást tudtunk elérni, amit a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is igazolnak.

Eszerint 2014-ben négy százalékos, tavaly pedig 3,1 százalékos bővülést ért el a magyar gazdaság, miközben az államadósság a GDP arányában 74,3 százalékra csökkent, és az államháztartás hiánya mindössze 1,6 százalék volt.

Jó makrogazdasági pályán haladunk, minden abba az irányba mutat, hogy a konzervatív, óvatos pénzügyi politika folytatódjon" – húzta alá a tárcavezető.

Mint fogalmazott, mindezek ellenére vannak olyan pénzügyi területek, ahol további javulás szükséges. Ilyen például a vállalati magatartás etikája, vagyis az, hogy egy vállalat hogyan bánik az alkalmazottaival. Továbbá a tudományos kutatás ösztönzését is erősíteni kell, hogy és a kutatóintézetek, az egyetemek és a vállalatok között jobb együttműködést lehessen kialakítani.

A Gránit Bank új mobil pénztárcájával kapcsolatban elmondta: az ilyen újítások lehetővé teszik a gazdaság további fehérítését, és a készpénzforgalom csökkentését, és segítik a kereskedelmi forgalom növekedését. Aláhúzta: az elmúlt hat évben a GDP 30 százalékáról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya az országban.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójaFotó: Szabó Gábor - Origo

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója előadásában kitért arra, hogy a pénzintézet mára középbankká nőtte ki magát, a mérlegfőösszege jelentősen emelkedett az elmúlt években és tavaly elérte a 185 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a nem teljesítő hiteleinek aránya nulla százalék, ami a konzervatív hitelezési gyakorlatuknak köszönhető.