Sok angol kkv szerint brexitestül is szép a világ

Építőipar, munkás, épület
Nőtt a forgalom és csökkent a kockázat, de még nem értük el a válság előtti számokat
Vágólapra másolva!
Azok az angol kis- és középvállalkozások, amelyek a kilépésre szavaztak júniusban, meglepően optimisták a brexit hatásával kapcsolatban. Londonban és Skóciában a többség uniós tagállam akart maradni, az ottani kkv-k többsége pesszimista. Anglia északi részén, például Yorkshire területén viszont elszántan EU-ellenes volt a szektor, és most nagyon derűlátók is a jövővel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Ha valamitől félnek is, a kis- és középvállalkozások nem az egységes piacról kiesés miatt aggódnak a leginkább, egyszerűen általános gazdasági recessziótól tartanak, írja a Telegraph.

Az Egyesült Királyságban a vállalkozók kevesebb mint fele véli úgy, hogy romlani fognak az eladásai a brexit miatt. Tízből egynél több a referendum eredménye miatt halasztotta el a létszámbővítést, és sok vállalat arra számít, hogy emelkednek a nyersanyagárak is.

Az angol építőipari cégek nagyon is optimisták, szemben az iparág magyar képviselőivel Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Viszont

az építőipari cégek kimondottan optimistán állnak a kilépéshez, és hasonlóan derűlátók a kézműves, a pénzügyi profilú és a kiskereskedelmi vállalkozások.

Egy év alatt az exportból származó bevétel megduplázódására számítanak, bár arra is, hogy a munkaerő-állomány csak mérsékelten növekszik majd.

Márpedig az Egyesült Királyság nem tud majd az egységes piacon kereskedni, ha megtiltja az engedélyhez nem kötött letelepedést, írja a Business Insider. Liam Fox külkereskedelmi miniszter a konzervatív párt konferenciáján vasárnap az úgynevezett kemény brexitet vetítette előre. (Ennek ellenpontja, a puha brexit nagyjából Norvégiáéhoz hasonló helyzetbe hozná Nagy-Britanniát: többé-kevésbé az egységes piac része maradnának, de nem lenne beleszólásuk a piac szabályozásába.)

Szerinte

a szavazóközönség nagyon is világosan kifejezte, hogy nem kér a teljesen kontrollálatlan újkori népvándorlásból.

Fox arról is beszélt, hogy mindaz, ami az Egyesült Királyság gazdaságát vonzóvá teszi a cégeknek – jogi stabilitás, képzett munkaerő, erős kapcsolatok a kutatással, kényelmes időzóna – az unió nélkül is érvényes. Szerinte a referendum azt mutatta meg, hogy Nagy-Britannia annak látja magát, ami: erős, független államnak.

A szigetország mindig is különcnek számított Forrás: Oliver Curtis

Mint azt az Origo is megírta, az ország 2017 márciusában tervezi elindítani a kilépési folyamatot, amely vélhetően 2019-re eredményezi azt, hogy az Egyesült Királyság már nem lesz tagja az Európai Uniónak.