Trump 18 éven át nem fizetett adót

2016.10.03. 13:57

Nem mindennapi dokumentum jutott a New York Timeshoz. Donald Trump 1995-ös adóbevallása. Az sem mindennapi, ami kiderül belőle. 

Donald Trump 1995-ben majdnem egymilliárd dolláros veszteséget jelzett, aminek következtében valószínűleg 18 éven át nem is fizetett jövedelemadót. Mindezt a The New York Times hozta nyilvánosságra vasárnap. 

Ismeretlen forrás a toronyból

A gazdagoknak kedvező adóügyi szabályok ugyanis lehetővé tették, hogy a republikánus elnökjelölt úgy írja le 916 millió dolláros veszteségét, hogy 18 éven át több mint 50 millió dollárnyi jövedelemadót ne fizessen be – állítják a napilap által megkérdezett adóügyi szakértők. 

Az NYT szeptemberben állítólag ismeretlen forrásból kapta meg Trump 1995-ös adóbevallását. A szivárogtató bennfentes lehetett, mert 

a borítékon feladóként az elnökjelölt vállalatbirodalmának centruma, a Trump-torony lett megjelölve. 

Nem erősíti meg, nem is cáfoljaForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

"A New York Times és úgy általában a média fősodra igazából Hillary Clinton és a Demokrata Párt meghosszabbított karja" – reagált a cikkre Trump sajtósa. 

Egyelőre senki nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a dokumentum valóságos-e. 

Donald Trump nem hozta nyilvánosságra az adóbevallásait, pedig ezt Richard Nixon óta (1972) egyetlen amerikai elnökjelölt sem mulasztotta el. Hillary Clinton többször is megvádolta vetélytársát, hogy titkol valamit.