Új szabályok az e-cigaretta árusításáról

Elektromos cigarettát szív egy nő 2011. január 16-án Hamburgban, amikor egy bemutatón a dohányt elégető hagyományos cigaretta egészséges alternatívájaként a találmányt megismertetik a dohányosokkal, e-cigaretta, e-cigi
Vágólapra másolva!
Elektronikus cigarettát november elejétől 475 000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével lehet csak forgalomba hozni Magyarországon, a díjat márkanevenként, illetve hatáserősségenként kell megfizetni - tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete.
Vágólapra másolva!

Az emberi erőforrások minisztere - a nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben - szabályozta az elektronikus cigaretta, az utántöltő flakon és a dohányzást imitáló elektronikus eszköz forgalomba hozatalának és az ezzel kapcsolatos változások bejelentésére vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjakat.

A díjat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára kell befizetni. A díj az OGYÉI bevétele, amelyet nyilvántartásában elkülönítetten kezeli.

475 000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével lehet csak forgalomba hozni e-cigit novembertől Forrás: MTI/EPA/Marcus Brandt

A bejelentés visszavonása vagy elutasítása esetén a befizetett díjat az OGYÉI nem téríti vissza - tartalmazza a rendelet.

A rendelet meghatározza az utántöltő flakon és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalával kapcsolatos bejelentések igazgatási szolgáltatási díjait is, ezek megegyeznek az elektronikus cigarettáéval.

A forgalomba hozatallal kapcsolatos változás bejelentésekor márkanevenként és hatáserősségenként 306 000 forintot kell fizetni a különféle termékek után. A rendelet november elején lép hatályba.