Hatmilliárd forint kihelyezést tervez a következő egy évben a CIB Bank a kereskedelmi szektorban működő kisvállalatok finanszírozására. A forrással 300 millió forint alatti éves árbevételű vállalkozásokat célozzák meg.

A bank a döntést azzal indokolta, hogy a kereskedelmi szektorban bőven van tere a fejlesztéseknek, hiszen a szektor az elmúlt időszakban újra dinamikus növekedési pályára állt és a kilátásai is meglehetősen kedvezőek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a január-július periódusban öt százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, és az elemzők várakozásai szerint a növekedés az előttünk álló időszakban is kitart majd. Ezt a növekedési periódust pedig érdemes kihasználniuk a kisebb méretű kereskedelmi vállalatoknak is, és fejleszteniük annak érdekében, hogy vállalkozásuk ki tudja aknázni a bővülésből eredő lehetőségeket.

A beruházások terén is trendforduló látszik az ágazatban, több évnyi csökkenést követően az idei évben itt is bővülés tapasztalható, az első félévben hozzávetőlegesen 15 százalékkal nőttek a beruházások. „Nem csak ágazati szinten figyelhető meg a növekedés: a CIB Banknál a 2015 januárja és 2016 augusztusa között eltelt időszakban a kereskedelmi vállalkozásoknál dinamikus, 123 százalékos bővülést tapasztaltak a hitelkihelyezésekben, miközben az összes kisvállalat esetében ez 78 százalék. Ezek a tendenciák pedig az előttünk álló időszakban is folytatódnak" – idézte a bank témában kiadott közleménye Bodnár Zoltánt, a CIB kisvállalati szegmensének vezetőjét.

Bővülést várnak az elemzők a szektorbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A CIB Banknak jelenleg közel 51 ezer kisvállalati ügyfele közül hozzávetőlegesen minden tízedik ügyfél a kereskedelemben tevékenykedik. A kereskedelmi szektor finanszírozásán belül meghatározó a folyószámlahitelek aránya, ez a kihelyezett mennyiség 72 százaléka. A folyószámlahitelek viszonylag nagy súlyával magyarázható, hogy a kereskedelemben tevékenykedő kisvállalatoknál valamivel alacsonyabb – 6 millió forint - az egy ügyletre jutó átlagos hitelösszeg, mint a teljes kisvállalati ügyfélkörnél, ahol ez 8 millió forint. „A folyószámlahitelek nagy népszerűsége nem meglepő a szektorban – közel 40 százalékkal többet igényelnek az átlagnál -, hiszen a kereskedelemben nagyon nagy szerep jut a készletfinanszírozásnak, és az ebből adódó likviditási problémák áthidalására ez a konstrukció ideális megoldás lehet" – hangsúlyozta Bodnár Zoltán.