Kirúgják az Ericsson svédországi dolgozóinak negyedét

2016.10.04. 14:14

Az Ericsson svédországi dolgozóinak majdnem negyedének, 3900 alkalmazottnak és tanácsadónak mondanak fel egy kilenc milliárd koronás, mintegy 300 milliárd forintnak megfelelő költségcsökkentési program keretében. A svéd mobiltávközlési berendezésgyártó konszernnek idén nem ment jól, részvényeinek árfolyama már eddig 25 százalékot esett.

Az Ericsson a legnagyobb svédországi munkaadók egyike, hiszen mintegy 16 ezer alkalmazottat foglalkoztat a skandináv országban, világszerte pedig 120 ezret. A cég közleménye szerint a drasztikus lépésre a kutatási-fejlesztési terület szerkezeti átalakítása, valamint a belföldi termelési kapacitás radikális csökkentése miatt van szükség.

Az Ericsson egyik központja Lundban, SvédországbanForrás: AFP

Az Ericsson ugyanakkor ezer új svédországi munkahelyet is létrehoz a következő három évben az új technológiák iránt növekvő kereslet kielégítésére - jelentette be Jan Frykhammar vezérigazgató.

Elmondta, hogy

a vállalatcsoportnál továbbra is a kutatás-fejlesztés élvez kiemelt prioritást. Utalt arra is, hogy a költségcsökkentési program a társaság versenyképességének megerősítése, a technológiai vezető szerep és a szolgáltatások terén élvezett piaci pozíció megőrzése miatt vált szükségessé.