Elszabadultak az árak Dunakeszin

FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA légi felvétel városkép
Dunakeszi, 2011. május 7. Lakópark Dunakeszin. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Dunakeszin 40 százalékkal emelkedtek az árak az utóbbi időben, de az áremelkedés két-három hónapja megállt. Bár igény lenne rá, új lakások nem épülhetnek a településen. Ennek persze megvan az oka – írja elemzésében a Balla Ingatlaniroda.
Vágólapra másolva!

Dunakeszin jóval nagyobb az érdeklődés a használt ingatlanok, mint az új építésűek iránt. Az okok között az elszabadult árak vannak. A telekárak irreálisan magasra kúsztak, és ennek eredménye, hogy az új építésű ingatlanok is drágultak.

Dunakeszin egy átlagos családi ház ára 40-45 millió forint, de egy ikerház is 40 millió forintba kerül, míg egy sorház ára 35 millió forint környékén mozog átlagosan.

Lakópark Dunakeszin Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Lakásokhoz azért olcsóbban hozzájuthatunk: egy 62 négyzetméteres, átlagos téglaépítésű lakásért 25 millió forintot fizetnek ki a vevők. A lakások négyzetméterára elég

tág határok között, 250–450 ezer forintos sávban mozog Dunakeszin.

Ami a telkek piacát illeti, beépítetlen telkek jelenleg csak a Malomárok lakóparkban vannak. Ez a rész azonban nem igazán kedvelt a vevők körében a rajta keresztül húzódó nagyfeszültségű vezeték miatt. Ez jelentkezik az árakban is: az átlagos négyzetméterárak 20-25 ezer forint körül vannak. Ugyanakkor például egy kertvárosi részen, bontandó ház esetében 35 ezer forintos négyzetméteráron lehet telket venni.

Az infrastruktúra nem bír el újabb lakásokat

Dunakeszin nem épülnek új építésű lakások, és a közeljövőben sem várható jelentősebb számú lakásépítés, mivel

nincsenek társasház építésére alkalmas telkek.

Ennek oka a helyi előírásokban keresendő. Építésbe vonható területek ugyan még lennének, viszont az infrastruktúra már nem bírja el a további növekedést, annak ellenére, hogy az önkormányzat persze mindent megtesz a hiányosságok pótlása érdekében.

Az önkormányzat ezért nem enged újabb területeket beépíteni, és a lebontott házak helyére is

legfeljebb egy-egy ikerház húzható fel.

Az új építésű családi házak ára átlagosan 60 millió forint környékén mozog, míg az új építésű ikerházaké eléri az 50 millió forintot.