Jó ötlet, ha a gyerek veszi át a családi vállalkozást?

családi vállalkozás üzlet
Vágólapra másolva!
Hazánkban mintegy 110 ezer családi tulajdonban álló cég működik, amelyek a tapasztalatok szerint stabilabban, tartósabban tudnak működni – áll az Opten, közelmúltban kiadott jelentésében. A legfrissebb statisztikáink szerint a családi vállalkozások 75 százaléka megbízhatóbb egy átlagos hazai cégnél, míg 15 százalékuk pedig kiemelkedő megbízhatósági szempontból.
Vágólapra másolva!

A terhek és a felelősség családon belüli elosztása a tapasztalatok szerint hosszabb élettartamot biztosít a cégeknek, de a cégen belüli generációváltások is gördülékenyebben tudnak megvalósulni. Ez utóbbi a családi vállalkozásoknak is igencsak nagy kihívást jelent. A ma működő kisebb nagyobb családi vállalatok jó része a rendszerváltás körüli időben indult, ami azt jelenti, hogy az akkori vállalkozók most jutottak el abba a korba, amikor már másnak kell átadniuk a helyet.

Családi vállalkozás Forrás: Dreamstime

Az elmúlt 27 évben még nem alakult ki olyan cégkultúra ezekben a vállalkozásokban – ellentétben Nyugat-Európával, vagy az Egyesült Államokkal – amely egyszerűvé tenné a hazai cégek utódlását.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) 2009-ben, tíz családi vállalattal rendelkező nagyvállalkozó ötlete alapján jött létre, akik a hozzájuk hasonló vállalkozások képviseletét és a nemzedékek közti harmonikus átlépést tűzték ki célul.

családi vállalkozás dreamstime

„Az egyesületnek ma már 64 tagja van, amelyek éves szinten mintegy 580 milliárd forint bevételt generálnak, vállalataik pedig 13600 főt foglalkoztatnak" – tudta meg az Origo.hu Boross Dávidtól, aki a FBN-H sajtóképviseletét látja el, egyben az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója. „Megkíséreljük közösen felmérni az országban működő családi vállalkozások mennyiségét, nagyságát, és szerkezetét. Ennek ismeretében pedig hazai, de főleg nyugat-európai és amerikai tapasztalatokat hazahozva

Mostanában kell átadni a családi cégekben a stafétabotot

Míg a nyugati országokban vannak olyan vállalkozások, amelyek már 5-6 generáción át működnek sikeresen, addig Magyarországon még az első nemzedék készül átadni a stafétabotot a másodiknak.

Családi vállalkozás Forrás: Dreamstime

A cég irányítását tekintve az apa-gyermek kapcsolatok dominálnak,

a családi cégek mintegy 60 százaléka így működik. A fennmaradó 40 százalékban anya-gyermek, vagy testvérkapcsolatok jellemzik a vállalkozás vezetését. „A cégeknél generációról generációra egyre több az örökös, így a mostani vezetésnek a tudatosságra kell törekednie, konszenzust kell teremtenie a jövő vezetői és a tulajdonosai között.

A mostani vezetők még a megérzéseik, benyomásaik alapján hoznak döntéseket; a jövő nemzedéke már a meglévő információk alapján mérlegel és dönt.

Előszeretettel alkalmazzák például a korszerű technológia adta lehetőségeket" – teszi hozzá Boross Dávid.

Megváltozott gazdasági környezetre kell készülnie az új generációnak

Kürti Tamás, a szintén FBN-H alapító KÜRT Zrt. alelnöke egy korábbi interjúban így fogalmazott, a családi vállalkozások alapítása óta megváltozott a külső gazdasági környezet, amelyekben a vállalkozásoknak létezniük és boldogulniuk kell, így a következő generációnak is ezeket kell figyelembe vennie. Az a családi vállalkozás lehet sikeres a jövőben, amelyik képes minden egyes családtagból felelős tulajdonost nevelni. Ezért mindegy, hogy milyen képességekkel és ambíciókkal rendelkeznek az új generáció tagjai, a maguk egyedi módján kell részesülniük a családi vállalkozás életében.