Zuhanás után szárnyalhat az arany

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Miután az arany 14 hónapja nem látott esést produkált, egyes elemzők úgy vélik, ez sokkal inkább vételi lehetőséget, mint menekülésre utaló riadót jelent a nemesfém piacán. Az amerikai elnökválasztást, a brexittel kapcsolatos tárgyalások, valamint az infláció ugyanis egyaránt a menedékeszköz emelkedését vetítik előre.
Vágólapra másolva!

Noha az arany unciánkénti árfolyama komoly zuhanással 1300 dollár alá süllyedt, egyes elemzői vélemények szerint a nemesfém ugyanilyen gyorsan vissza is pattanhat. Az amerikai elnökválasztási kampány fokozódó bizonytalanságai, illetve a brexittel kapcsolatos tárgyalások megkezdése egyaránt fokozhatja az arany iránti keresletet – idézi a Bloomberg Barnabas Gant, az Oversea-Chinese Banking Corp. közgazdászát.

Az elemző hozzátette, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés élénkülése valószínűleg az olajárat is lehűti, ami visszafogja az infláció erősödését. A gyenge inflációs nyomás pedig újra felemelheti az arany árát. Gan véleménye azért is fontos, mivel a Bloomberg adatai szerint

ő jósolta meg a legpontosabban a nemesfém mozgását a harmadik negyedévben.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az aranyár keddi esése mögött elsősorban az állt, hogy a befektetők elkezdtek számolni a laza monetáris politika korszakának végével. Az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hivatalnokai ugyanis a közelmúltban egyaránt olyan jelzéseket adtak, melyek szerint

szükséges a fokozatos szigorítás.

Ráadásul az olajár, némi ralizás után, emelkedett, ami feltüzelte az inflációval kapcsolatos aggodalmakat, illetve növelte a kamatemelések esélyeit.

Ennek következtében a nemesfém 3,3 százalékot gyengült, amire 2015 júliusa óta nem volt példa, és az arany olyan árfolyamon forgott, melyet legutóbb a brit referendum eredménye előtt látott a piac.

A jövőt tekintve, a BMI Research elemzői úgy látják, kerülhet még lefelé ható nyomás az aranyra, amennyiben novemberben Hillary Clinton nyeri az amerikai elnökválasztást. Ebben az esetben ugyanis megszűnnének a Donald Trump győzelme kapcsán felmerülő kockázatok, vagyis sokan elkezdenének túladni a menedékeszközökön. Hosszú távon viszont a tartósan alacsony kamatszintek azt vetítik előre, hogy az arany továbbra is igen vonzó befektetési eszköz lesz.