Tovább erősödik az OTP

OTP Bank pénzintézet
Budapest, 2014. július 12. Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfürdő utcában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
November elsejétől az OTP átveszi az AXA Bank lakossági és vállalkozói ügyfeleinek számlavezetését, hiteleit és betéti állományát – hangzott el egy sajtó háttérbeszélgetésen. Magyarországon 12 éve nem zártak le sikeresen ilyen méretű tranzakciót. A felvásárlással a bank a hazai jelzáloghitel piacon 26-27 százalékos részesedést ér el. Az OTP ukrán és orosz leányvállalata is jól rendezte sorait, és idén már várhatóan nyereségesek lesznek.
Vágólapra másolva!

A lakossági jelzálog-hitelezés további felfutásában is bízva veszi át az AXA Bankot az OTP - derült ki egy mai sajtó-háttérbeszélgetésen.

Az OTP Bank bejárata Budapesten Forrás: MTI/Faludi Imre

A tranzakció nyomán 18 százalékkal bővül az OTP jelzálog-portfóliója, ami hozzávetőleg a bank másfél éves új jelzáloghitel-folyósításának felel meg.

Az OTP a lakossági és vállalati betéteket, hiteleket veszi át, beleértve a nem teljesítő hiteleket is,

amelyek vélhetően az OTP Faktoringhoz kerülnek majd.

Elhangzott, hogy az AXA-val még februárban állapodtak meg: a francia bankról már előtte jóval sejteni lehetett, hogy eladósorba kerül, többek között abból, hogy 2011 óta leállította magyarországi jelzáloghitelezését. A tranzakcióra a nyár folyamán áldását adta a Gazdasági Versenyhivatal és a bankfelügyeleti szerepét is ellátó Magyar Nemzeti Bank is.

Az AXA ügyfeleinek tájékoztatása már augusztusban megkezdődött,

a héten pedig postázzák az OTP Bank üdvözlő leveleit is, valamint új kártyájukat és számlaszámukat is eljuttatja hozzájuk a bank. Az ügyfelek részére felkínált új számlacsomagokat úgy alakította ki az OTP, hogy ezek nem jelenthetnek rosszabb feltételeket azoknál, amelyekkel az AXA-nál rendelkeztek. A hitelek számítása, kamata és törlesztése is változatlan marad. Az ügyfelek által választható lehetőségek viszont nagymértékben kibővülnek az OTP Bank széleskörű termékkínálatával.

Az AXA Bank logója Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Az OTP 400 fiókkal rendelkezik országszerte, ezért az eddig fióktelepként működő AXA ügyfeleinek sokkal szélesebb infrastruktúrát tud biztosítani.

A bank átveszi az AXA dolgozóit is, az OTP tehát nemcsak üzletági, hanem munkáltatói szempontból is jogutóddá válik.

Az OTP szakértői arra számítanak, hogy jövőre a magyar jelzálog-hitelezési piacon több mint 600 milliárd forint értékű új kihelyezésre kerülhet sor, amelyből akár125 milliárdos piacrész is juthat az OTP-nek.

A korábban nehézségekkel küzdő ukrán leányvállalattal kapcsolatban elhangzott: sikeresen alkalmazkodtak a kialakult bizonytalan helyzethez, és a végrehajtott átalakításokat követően idén várhatóan ismét nyereségesek lesz. Ugyanez vonatkozik az oroszországi leánybankra is.