Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs általános munkaerőhiány Magyarországon, és a szakképzési rendszer átalakításával azt kívánják elérni, hogy a jövőben se legyen, - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A szakképzési rendszer átalakításának egyik fontos része volt, hogy a szakközépiskolákból szakgimnáziumokat, a szakiskolákból szakközépiskolákat hoztak létre, az elnevezés mellett a képzések is átalakultak, mondta Cseresnyés Péter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC). Emellett bevezették a duális képzést, mely során a diákok elsajátíthatják a munkakultúrát is, ami sok esetben egyenes utat jelent a munkalehetőség megszerzéséhez.

Két szakmát is megszerezhet ingyen

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a továbbtanulási lehetőség nincs kizárva, négy év után a szakgimnáziumot elvégzők egy éves ráképzéssel technológusok lehetnek; a szakközépiskolások három év után plusz kétéves képzéssel érettségit szerezhetnek, majd szakirányú továbbképzéseken vehetnek részt. Szerinte az is lényeges lépés volt, hogy 21 év helyett 25 éves korig lehet ingyen megszerezni az első szakmát;

a második szakma megszerzése is ingyenes,

de abban az esetben már a felnőttképzés keretei között kell tanulni.

Az elmúlt három évben

660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és a reálbérek is nőttek,

ami Cseresnyés Péter szerint azt jelzi, hogy a jó szaktudást egyre inkább megbecsülik a munkaadók.

Még sosem dolgoztak ennyien

Nagy Ágnes, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy

Békés megyében a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan, mint most,

öt év alatt 9 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási ráta, és az elmúlt hónapokban 300 embert ment vissza a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra.