Kisebb a Prada "tekintélye". A Ralph Laurené is. Az Hugo Boss volt-nincs, a Hermes viszont kivétel, de vajon erősíti-e a szabályt? Bezzeg az autók! Meg a küyük!

Romlott a divatmárkák helyezése az Interbrand idei márkarangsorában. A listát a brandek „tekintélye" alapján állítják össze.

Ennyivel rosszabbak

A gyengébb teljesítmény fő oka a divatcikkek iránti kereslet csökkenése (főleg Kínában) - közölte a Bloomberg Technology. A Prada egészen a 81. helyig esett vissza a tavalyi 69-dikről, a Ralph Lauren pedig a 98-dikra a 91-dikről.

Az Hugo Boss pedig már a 100-as listáról is lemaradt.

Az Interbrand rangsorát egy sajátos index alapján állítják össze: szerepel benne

a brandek pénzügyi teljesítménye, piacra gyakorolt hatása és a termékek felára, amit a márka puszta neve generál.

Állt már jobban is a PradaForrás: MTI/EPA/EFE/Angel Diaz

„Minden szektorban vannak hullámzások, de összességében elmondható, hogy azok teljesítenek jól, amelyeknek abszolút letisztult és következetes a márkaüzenete" - mondta Rebecca Robins, az Interbrand globális igazgatója.

Ő maga is megjegyezte, hogy a divatmárkákra rájár a rúd. Egyetlen kivétel volt, a Hermes, amely 7 helyet javítva a 34. lett idén. „Az ő következetességükhöz kétség se fér" - jegyezte meg Robins, aki szerint

a Prada például ott rontotta el, hogy túlságosan szerteágazó lett.

 Íme az első 10 helyezett:

1 Apple
2 Google
3 Coca-Cola
4 Microsoft
5 Toyota
6 IBM
7 Samsung
8 Amazon
9 Mercedes-Benz
10 General Electric

A lista

A márkalista közel egyharmadát az autó- és a tech szektor adta (és fent van a listán idén először a Tesla is, ami valahol mindkettőbe beletarozik). Öt helyet zuhant vissza a Volkswagen, nyilván főleg a tavalyi emissziós botrány miatt. A leggyorsabban növekvő (Facebook) és a lista első 2 helyezettje is (Apple, Google, immár 4 éve) a tech szektorból érkezett.

Továbbra is az Apple az éllovasForrás: Imaginechina/Guo zhonghua - Imaginechina/Guo Zhonghua

Ötvenkét amerikai cég van a Top100-ban, Németországot 10, Franciaországot pedig 8 vállalat képviseli.