38 hónapja egyre többet költünk

2016.10.05. 09:53

A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszakához képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, júliusban 2,9, naptárhatással kiigazítva 3,9 százalékos volt a forgalom növekedése.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése 38 hónap óta folyamatosan tart,és érezhetően az európai uniós átlag fölött van - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal  augusztusi kiskereskedelmi adataira reagálva.

dreamstime

Kiemelte: a növekedés mögött a reálbérek érezhető emelkedése, a nulla közeli infláció, a kormányzati intézkedések hatása, a személyi jövedelemadó csökkentése, a családok támogatása, a sertéshús áfájának mérséklődése van.

Lepsényi István elmondta, a kiskereskedelmi forgalmon belül elsősorban a nem élelmiszer, a tartós fogyasztási cikkek eladása növekedett 6,1 százalékkal, az élelmiszereké 2,8 százalékkal bővült, az üzemanyagok forgalma 7,5 százalékkal emelkedett, ami annak tudható be, hogy az üzemanyagárak 11 százalékkal alacsonyabbak, mint az elmúlt évben.

Előrejelzések szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése egész évben jellemző lesz - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a konvergenciaprogramban meghatározott 3,9 százalék fölött lesz.

Év végéig még többet költünk

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése augusztusban az előző havi lassulás után, és az év hátralévő részében is hasonló emelkedésre számítanak az MTI által megkérdezett elemzők.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint az év egészében meghaladhatja az 5 százalékos ütemet a kiskereskedelmi forgalom növekedése. A háztartások fogyasztása lehet a GDP-növekedés elsődleges motorja idén és jövőre is - közölte.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy látja, hogy az év során hasonló mértékben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése a reálbérek jelentős és a foglalkoztatás növekedése miatt, így éves átlagban 5 százalékhoz közeli bővülésre számít. Hozzátette, hogy gyorsabb lehet a bérkiáramlás, így a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja.