A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 9 milliárd forint áfaelkerülést előzött meg tavaly az ellenőrzései során. Csaknem hárommillió laborvizsgálatot végzett el, és 1,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki.

A hivatal a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig 2015-ben is folyamatosan ellenőrizte és felügyelte a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. A múlt év kiemelt szakmai eredményei közé sorolta a szaktárca a kéknyelv-járvány megfékezését. Jelentős siker volt a minőségvezérelt közétkeztetési projekt elindítása is, amelynek során 400 000 ember ellátásáért felelős 723 közétkeztető főzőkonyhát minősítettek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontok alapján a hatóság szakemberei.

A kéknyelv-betegség a szarvasmarhákra volt veszélyesForrás: Freestockphotos.biz

Bizonyította hatékonyságát a 2015. május 1-je óta működő Állami Halőri Szolgálat is. A Nébih halőrei tavaly több mint 130 jogsértő horgásszal és halásszal szemben indítottak eljárást,és mintegy 2 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki.

A Nébih élelmiszer-hamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős központi ellenőrzési csoportja 90 százalékos hatékonysággal 703 vizsgálatot végzett, és több mint 2000 tonna terméket vont ki a forgalomból.

5 tonna hamis árut foglaltak leForrás: Nébih

Az operatív csoport szakemberei több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat. Az élelmiszer-hamisítás területén a tavalyi év legjelentősebb esete egy libamáj-hamisítási ügy volt, amelynek végén mintegy 5 tonna – harmincmillió forint értékű – hamis terméket foglaltak le, és tízmillió forint nagyságrendű bírságot szabtak ki.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás vizsgálatára a hivatal szakemberei 91 ellenőrzést indítottak, köztük több célellenőrzést. A 39 lezárt vizsgálatból 11 zárult figyelmeztetéssel vagy bírsággal. A 2015-ben kiszabott termékpálya-felügyeleti bírság összege meghaladta a 150 millió forintot.

A hivatal ügyfélszolgálatára mintegy 2400 telefonhívás és 4500 elektronikus megkeresés érkezett tavaly. A Nébih zöldszámát több mint 12 ezren hívták fel, amelyből 1300 hívás volt közérdekű bejelentés – áll az összegzésben.