Az MNB-nek elsődleges az inflációs cél

Virág Barnabás
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22.
Vágólapra másolva!
A pénzügyi stabilitás biztosítása és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása a jegybank feladata – mondta a Portfolio mai konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyamával kapcsolatos kérdésekre úgy reagált, hogy a piaci kereslet-kínálati folyamatok alakítják ki az árfolyamot,

a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

Elsődleges az inflációs cél elérése, melynek érdekében tud még lépéseket tenni az MNB.

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Virág Barnabás a külföldi jegybankok élénkítő programjaival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy jegybankok átfogó programjai – például a mennyiségi könnyítések, illetve a negatív kamatok – a gazdasági növekedés élénkítése terén nem hozták a várt eredményeket.

A megnövekedett pénzmennyiség ugyanis nem lépett ki a pénzügyi rendszerből, hanem a pénzügyi eszközárak emelkedését eredményezte.

Az MNB ezzel szemben rekord alacsony szintre süllyedő alapkamat mellett célzott programokkal – mint például a Növekedési Hitelprogram – sikeresen segítette a gazdasági bővülést és az árstabilitás elérését.

Mint elmondta: a globális válsággal számos, korábban általánosan elfogadott alapvetés, illetve közgazdasági kapcsolat érdemben megváltozott. Kiemelte: az infláció kapcsán fontos mélyebben megérteni az olyan tényezőket, mint a demográfia változása, vagy épp az ázsiai gazdaságoknak a globális kereskedelemben betöltött nagyobb szerepe.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy