Átmeneti visszaesés után újra kilőtt az ipar

2016.10.07. 11:43

Az ipari termelés augusztusban 11,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ha azonban beleszámítjuk, hogy idén augusztusban három nappal több munkanap volt, akkor a termelés 3,5 százalékkal nőtt. Az export 12,5, az import pedig 10,8 százalékkal bővült éves szinten a KSH legfrissebb adatai szerint.

A statisztikai hivatal szerint az ipari teljesítmény növekedése mögött többnyire a járműgyártás, a vegyipar, a gyógyszergyártás és a gumi- és műanyagtermékek gyártásának fellendülése húzódik meg.


A külkereskedelmi adatok is jól alakultak: a júliusi csökkenés után augusztusban az export euróban számolt értéke 12,5, az importé 10,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit.

Az év első nyolc hónapjában az export összesen három, az import pedig 1,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a kereskedelmi mérleg 6,646 milliárd euró pluszt mutat.

A KSH előrejelzései szerint idén elérheti a 9,6 milliárd eurót a külkereskedelmi többlet.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés nyári megtorpanása elsősorban az autógyárak szokásostól eltérő, júliusi nyári leállása miatt következett be.
Az elemző szerint a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés növekedése, amit a viszonylag magas ipari bizalmi indexek és a jelentősen emelkedő beszerzési menedzser index is tükröznek. Biztató, hogy a hazai gazdaság teljesítményét előrevetítő német Ifo index közel kétéves csúcsra ugrott. Suppan szerint

az ipari termelés idei növekedése megközelítheti a három százalékot, jövőre pedig elérheti az öt százalékot.

Az import exportétól elmaradó növekedését a továbbra is alacsony energiaárak magyarázzák. Az év hátralevő részében további emelkedést mutathat az export, amit támogat a hazánkban gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus emelkedése is.

A Takarékbank elemzője szerint

idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet elérheti a 9,6 milliárd eurót, amely jövőre kis mértékben csökkenhet.