A Miniszterelnökség válasza az EU-pénzekről

Vágólapra másolva!
A 2007–2013-as uniós fejlesztési periódus programjaira a tervezett összeg 81 százalékát fizette ki az Unió – válaszolta a Miniszterelnökség az Origo kérdésére. Az unió több ügyben is vizsgálódik: többek között túlárazás, bizonyos közvilágítási pályázatok, kifogásolt kiválasztási eljárások, valamint az aszfaltügy miatt. 
Vágólapra másolva!

Összesen 857 millió eurót (260,5 milliárd forintot) tart vissza az Európai Bizottság a 2007–2013-as fejlesztési keretből – értesült az Origo.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda érdeklődésünkre közölte:

a Közlekedési operatív program Európai Regionális Fejlesztési Alapban (Közop-ERFA) 595 millió eurót, a Társadalmi Infrastruktúra operatív programban (TIOP) 239 millió eurót, a Közép-Dunántúli operatív programban (KDOP) pedig 23 millió eurót nem kaptak meg Brüsszeltől.


A Miniszterelnökség válasza szerint

Kérdésünkre, miszerint hány pályázat esetében kért büntetést (korrekciót) az EB,

a Miniszterelnökség több függőben lévő ügyet sorolt fel.

  • Az úgynevezett aszfaltügyben a közbeszerzési folyamatot bírálja az unió,
  • túlárazás miatt kérnek büntetést regionális operatív pályázatoknál (ROP),
  • kifogásolnak közvilágítási pályázatot és a kiválasztási eljárást a Környezet és Energia operatív programban (KEOP), és
  • felmerül a korrekció az irányítási és ellenőrzési rendszerrel kapcsolatban is, amely a Társadalmi Infrastruktúra operatív programot (TIOP) érinti.

A büntetés (korrekció) mértékét a Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint „jelen fázisban még nem lehet megállapítani".

A 2007–2013-as lezáratlan pályázatokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre úgy fogalmaztak, hogy még az összes programmal kapcsolatban folyamatban van a zárás, ennek legvégső határideje jövő év márciusa.

Hangsúlyozták, hogy az EB által hazánknak átutalt előleggel még el kell számolni, és

a bizottság visszatartja az uniós keret öt százalékát is, amelyet csak záráskor utal át.

Az új pályázatokkal, vagyis a 2014–2020-as programokkal kapcsolatban is kifogások merültek fel

az unió részéről, legalábbis a napokban megjelent sajtóhírek szerint.

A Miniszterelnökség erről úgy tájékoztatta az Origót, hogy

az Európai Bizottság az új projektértékelői rendszerrel, a kiemelt projektekkel, az irányító hatóságoknak a finanszírozandó projektek kiválasztásában gyakorolt döntéshozó hatáskörével, valamint az 50 százalékos szállítói előleggel kapcsolatban kért tájékoztatást Lázár János minisztertől.

Kérdésünkre, miszerint „igaz-e, hogy amennyiben súlyos problémákat állapít meg az Európai Bizottság, úgy automatikusan felfüggeszthetik a strukturális és kohéziós alapok kifizetését”, a sajtóiroda utalt arra, hogy a nyáron lezajlott egy audit, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs operatív programokat (GINOP) érintette.

Ebben a programok irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálta az EB, de erről még nem érkezett jelentéstervezet, ezért – mint írták – a lehetséges „felfüggesztés" jogi alapja ismeretlen.