A 2007–2013-as uniós fejlesztési periódus programjaira a tervezett összeg 81 százalékát fizette ki az Unió – válaszolta a Miniszterelnökség az Origo kérdésére. Az unió több ügyben is vizsgálódik: többek között túlárazás, bizonyos közvilágítási pályázatok, kifogásolt kiválasztási eljárások, valamint az aszfaltügy miatt. 

Összesen 857 millió eurót (260,5 milliárd forintot) tart vissza az Európai Bizottság a 2007–2013-as fejlesztési keretből – értesült az Origo. 

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda érdeklődésünkre közölte: a Közlekedési operatív program Európai Regionális Fejlesztési Alapban (Közop-ERFA) 595 millió eurót, a Társadalmi Infrastruktúra operatív programban (TIOP) 239 millió eurót, a Közép-Dunántúli operatív programban (KDOP) pedig 23 millió eurót nem kaptak meg Brüsszeltől. 
A Miniszterelnökség válasza szerint a bizottság a 2007–2013-as teljes támogatási keret 81 százalékát utalta át időközi kifizetésként Magyarország számára. Kérdésünkre, miszerint hány pályázat esetében kért büntetést (korrekciót) az EB,  a Miniszterelnökség több függőben lévő ügyet sorolt fel. 

  • Az úgynevezett aszfaltügyben a közbeszerzési folyamatot bírálja az unió
  • túlárazás miatt kérnek büntetést regionális operatív pályázatoknál (ROP), 
  • kifogásolnak közvilágítási pályázatot és a kiválasztási eljárást a Környezet és Energia operatív programban (KEOP), és 
  • felmerül a korrekció az irányítási és ellenőrzési rendszerrel kapcsolatban is, amely a Társadalmi Infrastruktúra operatív programot (TIOP) érinti. 

A büntetés (korrekció) mértékét a Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint „jelen fázisban még nem lehet megállapítani". 

A 2007–2013-as lezáratlan pályázatokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre úgy fogalmaztak, hogy még az összes programmal kapcsolatban folyamatban van a zárás, ennek legvégső határideje jövő év márciusa. 

Hangsúlyozták, hogy az EB által hazánknak átutalt előleggel még el kell számolni, és a bizottság visszatartja az uniós keret öt százalékát is, amelyet csak záráskor utal át. 

Az új pályázatokkal, vagyis a 2014–2020-as programokkal kapcsolatban is kifogások merültek fel az unió részéről, legalábbis a napokban megjelent sajtóhírek szerint. 

A Miniszterelnökség erről úgy tájékoztatta az Origót, hogy az Európai Bizottság az új projektértékelői rendszerrel, a kiemelt projektekkel, az irányító hatóságoknak a finanszírozandó projektek kiválasztásában gyakorolt döntéshozó hatáskörével, valamint az 50 százalékos szállítói előleggel kapcsolatban kért tájékoztatást Lázár János minisztertől. 

Kérdésünkre, miszerint „igaz-e, hogy amennyiben súlyos problémákat állapít meg az Európai Bizottság, úgy automatikusan felfüggeszthetik a strukturális és kohéziós alapok kifizetését”, a sajtóiroda utalt arra, hogy a nyáron lezajlott egy audit, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs operatív programokat (GINOP) érintette. 

Ebben a programok irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálta az EB, de erről még nem érkezett jelentéstervezet, ezért – mint írták – a lehetséges „felfüggesztés" jogi alapja ismeretlen.