Nagy-Britannia kilépése egyértelműen Németország további erősödéséhez vezet az Unión belül, véli David Criekemans az Antwerpeni Egyetem és a Genfi Geopolitikai Kutatóintézet professzora, aki szerint a brexit választás elé állítja a 27 tagállamot: kialakítanak-e egy közös védelmi politikát, amelyet a britek korábban nem támogattak.

Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Királyság kiválásával az Unió belső intézményrendszere és a már kialakult belső hatalmi egyensúlyok, dinamikák teljesen átalakulhatnak, hangsúlyozta budapesti előadásán David Criekemans prodesszor. Az Antwerpeni Egyetem professzora és a Genfi Geopolitikai Kutatóintézet oktatója és kutatója a Corvinus Egyetemen tartott előadásában kiemelte: Németország erősebb, dominánsabb helyzetbe kerülhet az EU többi tagállamával szemben, mind a szavazati fölényt, mind a költségvetést tekintve.

Brit referendum a kilépésrőlForrás: AFP/Scott Heppell

A brexit politikai krízis, ugyanakkor előrelépési lehetőséget is jelenthet az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára – mondta a professzor.

Mint fogalmazott, az ország kiválásával

megnyílhat az út Unió előtt, hogy szorosabbra fűzze a védelmi politikáját és együttműködését, amelyet a szigetország – mint az egyik legfontosabb NATO-tag – mindig is ellenzett.

Criekemans szerint a brexitnek legalább három lehetséges kimenetele elképzelhető az EU-ra nézve.

 

  • Egyrészt az Unió kihasználhatja a lehetőséget, hogy szorosabbra fűzze az együttműködést a tagországok között, amely belső reformokkal jár.
  • A legvalószínűbb forgatókönyvnek nevezte, hogy az EU átvészeli a helyzetet és valahogy átverekszi magát ezen a politikai krízisen – jelentősebb változtatások nélkül.
  • Végül nem tartja kizártnak, hogy az EU-n belüli törésvonalak a válság sikertelen kezelésének hatására még markánsabbak lesznek, és a közösség akár szét is bomlik.

Theresa May brit miniszterelnök ígérete szerint 2017 márciusáig nyújtják be a hivatalos értesítést az unióból való kiválásról és életbe léptetik az 50-es cikkelyt.

A professzor szerint a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban egyelőre annyit vehetünk biztosra, hogy a brexit rengeteg politikai erőforrást fog felemészteni az EU-banés a kilépési tárgyalások végéig jelentős mértékű bizonytalansággal kell számolni. A kilépési tárgyalások menetét azonban nagyban befolyásolhatják a közelgő olasz, francia és német parlamenti választások.

Emlékeztetett arra, hogy London már most is érzi az első következményeket, mivel

a font 30 éves minimumon van, az ország elvesztette AAA besorolását, a brit jegybanknak pedig 2009 óta először alapkamatot kellett csökkentenie, a londoni pénzügyi központot érintő következmények pedig még beláthatatlanok.

 

LondonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

David Criekemans, aki az MNB alapítványainak meghívására tartott előadást, összefoglalójában azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak le kell vonnia a következtetéseket és a pozsonyi csúcstalálkozó után kiadott uniós közlemény szerint kell eljárnia.

Eszerint Nagy-Britannia továbbra is az EU nagyon szoros partnere marad, az uniónak azonban válaszolnia kell a társadalmi kihívásokra, és javítania kell az uniós állampolgárokkal való kommunikációt.