A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek, közölte a KSH. Augusztusban éves összehasonlításban még 0,1, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek az árak. Az éves összevetésű szezonálisan kiigazított maginfláció az augusztusi 1,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben a dohányáruk (4 százalék) és a szolgáltatások (1,3 százalék) drágultak szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szolgáltatások között a lakbérek 4,6, a lakáshoz kapcsolódó javítási karbantartási szolgáltatások 3,4, a belföldi üdülés 2,9 százalékkal drágultak, de az átlagosnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a színház- és mozijegyek ára is.

Még mindig olcsóbbak az üzemanyagok

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az üzemanyagokért 3,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a tavaly szeptemberinél, de az árcsökkenés már sokkal kisebb mértékű, mint a korábbi hónapokban, az előző hónaphoz képest pedig 3 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára szeptemberben.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva...

 • az élelmiszerekért 0,8 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 4,3 százalékkal nőtt;
 • a sertéshús ára 10,8, a tojásé 3,3, a baromfihúsé 2,1 százalékkal csökkent;
 • a ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek egyaránt 0,2 százalékkal drágultak;
 • a háztartási energia ára átlagosan nem változott, a palackos gáz ára 9,8 százalékkal csökkent, és a tűzifa 3,9 százalékkal drágult;
 • a tanszerek, írószerek ára 3,7 százalékkal emelkedett,
 • a gyógyszerek ára 2,3 százalékkal emelkedett,
 • az üzemanyagok árának éves csökkenése az augusztusi 11,4 százalékosról 3,9 százalékosra lassult.

Augusztushoz viszonyítva szeptemberben...

 • az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni (ezen belül csökkent egyebek mellett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára 2,1 százalékkal, a baromfihúsé 1,3 százalékkal, a száraztésztáé pedig 1,2 százalékkal, míg a tojás 2,7, a tej 2,4, a sajt 2,1, a cukor 1,9, a sertéshús 1,5 százalékkal drágult);
 • a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 3 százalékkal;
 • a szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek 0,9 százalékkal drágultak;
 • a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni;
 • a szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára 0,1 százalékkal nőtt;
 • a szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 5,3 százalékkal.

Októberben hároméves rekord jöhet a fogyasztói árak emelkedésében

„Bár az üzemanyagok ára éves szinten 3,9 százalékkal csökkent, ez jóval elmarad a korábbi hónapokban látott áreséstől, augusztusban például 11 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára éves összevetésben. Ha pedig az idén szeptemberi üzemanyagárakat az augusztusi árakhoz hasonlítjuk, akkor 3 százalékos volt a drágulás” – közölte Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője. Szerinte a jelenlegi kilátások alapján

az év hátralévő részben gyorsulhat az infláció. Az októberi inflációban már szerepet kap majd a jövedékiadó-emelésből adódó üzemanyag-drágulás. Az októberi infláció 1 százalék fölé kúszhat, amire 2013 szeptembere óta nem volt példa” – idézi Németh Dávidot a bank közleménye. A K&H szerint idén éves átlagban 0,4 százalékos, míg jövőre 2 százalékos lehet az éves átlagos infláció.

A dohánytermékek még drágulni fognak

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak. „A meglepetést leginkább a dohánytermékek vártnál kisebb árnövekedése okozta, mivel a jövedéki adóemelés még nem jelent meg az árakban. Az infláció így több hónap után visszatért a pozitív tartományba, amit a várakozásoknak megfelelően döntően az okozott, hogy szeptemberben beléptek az üzemanyagárak tavaly év végi zuhanásának bázishatásai” – idézi elemzőjét a Takarékbank közleménye. Suppan Gergely idén 0,5 százalékos átlagos inflációt vár, míg 2017-ben ez 2,1 százalékra emelkedhet.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője a szeptemberi adatok fényében azt közölte, hogy fenntartják az idei évre vonatkozó 0,4 százalékos inflációs előrejelzésüket, jövőre pedig átlagosan 1,7 százalékos inflációt várnak.