A háztartások kezében van az államadósság ötöde

Állampapír
Vágólapra másolva!
A magyar államadósság ötöde a lakosság kezében van, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas arány - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Barcza György hozzátette,

Elmondta, minden korábbi várakozást felülmúlt a lakosság állampapír vásárlása, ami a piacinál magasabb kamat miatt nemcsak a lakosság, hanem az állam és az adófizetők számára is előnyös.

Az állampapírpiac hozzájárul ahhoz, hogy

stabilabb lábakon álljanak az állam pénzügyei,

ami azért fontos, mert magas adósságszint mellett nem lehet hosszú távon tartós növekedést elérni egy gazdaságban - vélekedett. Mindenki érdeke, hogy az ország ne hitelből növekedjen, hanem saját vagyonát gyarapítsa - tette hozzá.

Minden korábbi várakozást felülmúlt a lakosság állampapír vásárlása Forrás: Origo

Elmondta, míg 2008 előtt magas kockázatú országként tartották számon Magyarországot, és magas kamatokat kellett fizetni a befektetőknek, most az látható, hogy a magyar állampapír-hozamok ingadozási szintje a lengyelhez hasonló, amelyet biztonságos területnek szoktak nevezni a nemzetközi pénzvilágban.

A nemzetközi hitelminősítők felminősítései alacsonyabb kamatszintet, kiszámíthatóbb környezetet teremtenek, így könnyebben lehet egy 5-10 éves beruházás megtérülését kiszámolni, kisebb a befektetések kockázata - mondta Barcza György.