Nagyot ugrott augusztusban az ipar

2016.10.12. 10:33

Augusztusban az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami kéthavi csökkenés után tavaly március óta a legnagyobb növekedés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal nőtt, erősítette meg a múlt héten kiadott előzetes számokat második becslésében a KSH. A nemzetgazdasági tárca kiemelte, hogy az augusztusi növekedéssel így az első nyolc hónapban 2,3 százalékos bővülést mértek az iparban.

A két adat jelentős eltérését az okozza, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző három hónapban mért csökkenés után 1,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene augusztusban 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a járműgyártás kivitele 13,1 százalékkal emelkedett Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

2014 eleje óta jól teljesít a magyar ipar

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy az átmeneti mérséklődés után augusztusban 11,1 százalékkal nőtt éves összevetésben az ipari termelés, így az első nyolc hónapban 2,3 százalékos növekedést mértek. 2010 januárja óta az ágazat termelése 29 százalékkal, 2014. év elejétől pedig a régiós országok közül legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal nőtt Magyarországon.

A feldolgozóipar 13 alágából egy kivételével mindenhol növekedést mértek augusztusban, írja az NGM.

A régióban jól teljesít a magyar iparForrás: MTI/Krizsán Csaba

A minisztérium szerint rövidtávon a magyarországi bizalmi indikátorok alakulása továbbra is pozitív irányba mutat, szeptemberi értékük érezhetően javult augusztushoz képest. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése augusztusban 2015 októbere óta nem látott mértékben, 15,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ezen belül az új belföldi rendelések 21,9 százalékkal, míg az új exportrendelések 14,3 százalékkal bővültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK