Áruhiányt okozhat Angliában a túl gyenge font?

Tesco
(FILES) This file photo taken on April 13, 2016 shows the signage on a branch of a Tesco in Brixton, south London. Troubled British supermarket giant Tesco, the nation's biggest retailer, rang up improving earnings on October 5, 2016, in the face of fierce competition, particularly from German-owned discounters Aldi and Lidl. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában kirobbant az első vita a 31 éves mélységben járó font árfolyamcsökkenéséből származó veszteségek miatt. A Tesco már le is vette polcairól az Unilever több termékét, mert nem sikerült megegyezniük.
Vágólapra másolva!

A gyenge fontból fakadó veszteségek a szigetország legnagyobb áruházláncánál, a Tescónál már érzékelhetőek. A vita lényege, hogy a beszállítók, a kereskedelmi láncok vagy a vásárlók fizessék a gyenge fontból származó veszteségeket importáruk esetében.

Viharfelhők a Tesco fölött Forrás: AFP/Justin Tallis

Az első komolyabb összezördülés a Tesco és az Unilever között volt, mert nem sikerült ugyanis megegyezniük abban, hogy a font euróval szembeni gyengülésének kockázatát kinek kell viselnie.

A tét nem kicsi, június 23-a, vagyis a brit népszavazás óta ugyanis

az angol fizetőeszköz értéke mintegy 15 százalékot esett az euróhoz képest, ami 31 éves mélypontot jelent,

és az importáruk esetében komoly gondot okoz.

A két multinacionális cégnek nem sikerült megállapodásra jutni abban, hogy az Unilever megemeli árait, vagy a Tescónak kell lenyelnie a gyengülésből származó veszteségeket.

Egyrészt az áruházlánc nyilvánvalóan nem szeretne árat emelni, másrészt ilyen nagy mértékű veszteséget nem hajlandó lenyelni.

Az Unilever viszont állítja: a Tescóval kialkudott beszállítói árai nem tartalmaznak olyan árrést, amely ilyen árfolyamveszteséget elbírna.

Forrás: AFP/Lex Van Lieshout


A vita odáig fajult, hogy

a Tesco tegnap levette polcairól az Unilever több termékét is, többek között fagylaltot, szappant és instant tésztákat.

A font beszakadásának legfőbb oka, hogy egyre több olyan hír látott napvilágot, hogy nehéz „válás" lesz az Uniótól, amennyiben nem írnak alá szabadkereskedelmi megállapodást az Unió és Nagy-Britannia között.

Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYWORLD.NET/Jaubert

A britek egyelőre ragaszkodnának ahhoz, hogy az uniós állampolgárok munkavállalási jogait megnyirbálják,

többek között lista készítésére köteleznék a munkaadókat és ahol lehet, a brit alkalmazottakat szeretnének előnyhöz juttatni.

Az Európai Bizottság ezzel szemben csak akkor garantálná az uniós piachoz való szabad hozzáférést a brit vállalatoknak, ha az uniós munkavállalók eddigi jogai nem sérülnek.