Kereskedelmi különalkut akar Skócia az EU-val

STURGEON, Nicola beszél Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
London, 2016. június 10. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Boris Johnson volt londoni főpolgármesterrel vitázik a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazással kapcsolatos kérdésekről az ITV brit kereskedelmi televízió műsorában, Londonban 2016. június 9-én. (MTI/EPA/ITV/REX/Shutterstock Matt Frost)
Vágólapra másolva!
Skócia megpróbálja megőrizni hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához azután is, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból - mondta vasárnap a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon a BBC televízió politikai magazinműsorában lehetségesnek nevezte egy olyan külön kereskedelmi megállapodást elérését az unióval, amely ezt lehetővé tehetné.
Vágólapra másolva!

Sturgeon egyelőre nem árult el részleteket az elképzelésről, csak annyit mondott, hogy a skót kormány néhány héten belül előterjeszti javaslatait.

"Próbálok olyan opciókat megvizsgálni, amelyek alapján Skóciának nem kellene elhagynia az Európai Uniót vagy az egységes piacot, mivel mi a maradásra szavaztunk" - mondta a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon arra utalt, hogy jóllehet a brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Forrás: MTI/EPA//ITV/REX/Shutterstock/Matt Frost

A skót miniszterelnök a referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került a skót függetlenség kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Sturgeon vasárnap az ITV brit kereskedelmi televízió interjúműsorában is "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy

Skóciában 2020-ig újabb népszavazást tartanak a függetlenné válásról.

Kijelentette: ezt már a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján is mondta, de az azóta történtek csak "még elszántabbá" tették ebben a kérdésben.

Komoly konfliktus lehet

Ez komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014 szeptemberében tartott függetlenségi referendumot - amelyen az elszakadást ellenzők győztek - a skót kormány az akkori brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.

Theresa May brit miniszterelnök legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott múlt heti éves kongresszusának nyitóbeszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség". Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság unióját".