A jövő év januártól pénztárgépek online bekötésére kötelezett vállalkozások állami támogatást kapnának az online kasszák beszerzéséhez az NGM pénztárgép-támogatásról szóló rendelettervezete szerint. A tervezet hétfőtől véleményezhető.

A kérdés több mint 20 ezer vállalkozást érint a minisztérium közleménye szerint. A támogatás összege kasszánként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetnek igénybe. Az új gépek lényegesen több funkcióval bírnak, így például már eladhatóak vagy bérbe adhatóak.

Az online kasszák megvásárlásához igényelhető támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje 2017. március 31.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az érintetteknek érdemes körültekintően választani, ugyanis csak az olyan új, műszaki paraméterekkel bíró pénztárgép után jár az 50 ezer forintos támogatás, amely

2016. november 30-ig kiadott forgalmazási engedéllyel rendelkezik.

A támogatás csak a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, azaz

  • a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet;
  • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet;
  • a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását;
  • a plasztikai sebészeti tevékenységet;
  • a diszkó, táncterem működtetését;
  • a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve
  • a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint
  • a taxisoknak és a pénzváltóknak.

A támogatás iránti kérelmet – a rendelet hatálybalépését követő 8. naptól – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet majd benyújtani. Az érintetteknek több mint öt hónapjuk van a támogatás igénybevételére, tekintettel arra, hogy a kérelem benyújtásának végső – és egyben jogvesztő – határideje 2017. március 31-e.

A támogatás igénybevétele oly módon történik majd, a vállalkozónak gyakorlatilag 50 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a pénztárgép megvásárlásakor.

A tervezetet hétfőtől péntekig, azaz öt napon keresztül bárki véleményezheti. A jogszabály szövege innen érhető el.