Cafeteriában is kaphatna egészséget

2016.10.17. 10:10

Már nem csak a felső tízezer kiváltsága, hogy ha beteg, akkor magánorvoshoz fordul. A magyarok fele inkább fizetne egy diagnosztikai vizsgálatért, csak hamarabb kapjon időpontot. A cégek adhatnának egészségbiztosítást béren kívüli juttatásként, mégis csak nagyon kevesen teszik.

Napi egy kávé ára: ennyibe, körülbelül 200-250 forintba kerülne egy egészségügyi biztosítás, amivel akár ingyen is hozzá lehet jutni magánegészségügyi ellátáshoz. A megkérdezettek fele, 48 százaléka hajlandó lenne áldozni erre, jelentős részük (39 százalékuk) azonban még nem gondolkodott ezen. Pedig már havi néhány ezer forintért elérhető olyan egészségbiztosítás, amely fedezi az orvosi call center, a járóbeteg-ellátás és a diagnosztikai vizsgálatok díját is.

Adó- és járulékmentesen adható béren kívüli juttatás lehet az egészségbiztosításForrás: Dreamstime

Ráadásul az egészségbiztosítást a cégek adó- és járulékmentes juttatásként (a cafeteria keretében is) adhatják alkalmazottaik számára.

A megkérdezettek alig 12 százalékának kínál a munkáltató egészségbiztosítást a cafeteria keretében. Jelentős, 40 százalék azok aránya, akik számára nem kínál a cég egészségbiztosítást a cafeteria részeként, pedig, ha nyújtana ilyet, akkor választanák.

A netet böngészik

Háromból egy ember, ha egészségügyi gondja van, nem mindig tudja, kihez forduljon, milyen orvost érdemes felkeresnie. A megkérdezettek kevesebb mint a fele hívja az ügyeletet, a szakrendelőt vagy a háziorvost, ha bizonytalan, milyen ellátásra van szüksége.

A válaszolók 30 százaléka inkább az interneten keres rá panaszára, 18 százaléka a családjától vagy ismerősétől kér tanácsot, esetleg egy egészségügyi szakkönyvet lapoz fel (közel 4 százalék) – derül ki a Vienna Life Biztosító kutatásából.

Tízből ketten inkább el se mentek orvoshoz

Ezért is van szükség hazánkban a megbízható magánorvosokra és a betegútszervezésre, mivel minden ötödik emberrel (a válaszadók 19 százalékával) fordult már elő olyan, hogy panaszával egyáltalán nem ment el orvoshoz, mert az állami rendszert nem tartotta megfelelőnek.

A várólisták még mindig hosszúak az állami egészségügybenForrás: Dreamstime

A megkérdezettek 44 százaléka ebben az esetben egy magánorvost keresett fel, és csupán a kutatásban részt vevők 36 százaléka mondta azt, hogy még soha nem volt magánorvosnál.

A várakozás a legbosszantóbb

A magyar egészségügy egyik legfőbb problémája hosszú várakozási idő.Ugyanakkor az is kiderült, hogy csak minden harmadik magyar tudna kifizetni egy diagnosztikai vizsgálatot (MR, CT, PET-CT) a magánegészségügyben.

A válaszadók 61 százaléka nem tudna hirtelen egy nagy összeget fizetni azért, hogy hónapok helyett akár napokon belül sorra kerüljön egy orvosnál.