Vágólapra másolva!
Ötven milliárd forinttal - részben uniós forrásból - állami tőkealap-kezelő társaság indul: a társaság a Magyar Fejlesztési Bank és az állami innovációs hivatal közös kezdeményezése. Célja, hogy uniós és hazai forrásokat mozgasson meg az innovatív kis- és középvállalkozások finanszírozása érdekében.
Vágólapra másolva!

Első körben 50 milliárd forinttal indul hamarosan a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében - közölte az MFB.

A tájékoztatás szerint a kezdeményezés célja, hogy uniós, illetve hazai forrású tőkebefektetéssel új alapokra helyezzék az innovatív kis- és középvállalkozások finanszírozását, támogassák a magyar startup ökoszisztémát, ezáltal növelve Magyarország versenyképességét.

Az alapkezelő működéséhez uniós forrásból 30 milliárd forintot biztosít az NKFIH, illetve saját forrásaiból 20 milliárd forintot az MFB.

Az 50 milliárdból 10 milliárd a legkisebb cégekhez juthat el kutatás-fejlesztési célú beruházásokra és akár 500 induló vállalkozás kaphat közel 10 millió forintot.

További 16 milliárd forint adható innovatív cégek "magvető jellegű tőkeigényeire", ez a támogatás akár 60 millió forint is lehet, és mintegy 160-200 vállalkozáshoz juthat el. A fennmaradó 24 milliárd forintra a már érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak - átlagosan 350 millióra.