A brexit 60 százalékkal felnyomta a Goldman Sachs nyereségét

2016.10.18. 16:10

Csaknem 60 százalékkal, több mint kétmilliárd dollárra nőtt a Goldman Sachs befektetési bank nyeresége a szeptember végéig tartó három hónapban az előző évihez képest, elsősorban a Brexit nyomán fellendülő kötvénykereskedelemnek köszönhetően.

A New York-i székhelyű vezető globális befektetési bank kedden azt közölte, hogy az adózott eredménye 57,9 százalékkal, részvényenként 4,88 dollárra nőtt. A Reuters által megkérdezett elemzők ennél jóval kisebb, 3,82 dolláros részvényarányos nyereséget vártak. Ezzel négy negyedéves csökkenés után már második negyedéve tart a profit növekedése.

Goldman Sachs központjaForrás: AFP/Chris Hondros

A kötvénykereskedelemből, árutőzsdei ügyletekből és devizakereskedelemből származó bevétel 34 százalékkal, 1,96 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben. A teljes nettó bevétel 8,17 milliárd dollárt tett ki, ami szintén jelentősen meghaladja a 7,42 milliárd dolláros elemzői prognózist.
A bank részvényeinek árfolyama idén eddig 6,2 százalékkal csökkent, a keddi piacnyitás előtt azonban 1,37 százalékot emelkedett.

A nagy amerikai bankok, a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Bank of America is profitált a Brexitből, Nagy Britannia döntéséből, hogy elhagyja az Európai Uniót, továbbá a bizonytalan monetáris politikai helyzetből az Egyesült Államokban és a világ térségeiben.