Már csak 1500 adóson tud segíteni az eszközkezelő

Elfogadták a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, nem lehet a devizahiteleseket az utcára tenni
Budapest, 2013. május 2. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitartozása miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) Faragónéval közösen sajtótájékoztatót tartott a lakásban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sok tízezer bajba jutott hiteles van még az országban, de a megoldást kínáló Nemzeti Eszközkezelő (NET) kvótája hamarosan betelik, már csak 1500 adóson tudnak segíteni.
Vágólapra másolva!

A NET tájékoztatása szerint a teljes keret 35 ezer, a szervezet ennél több ingatlant nem vehet. Szeptemberig 37 900 ingatlant ajánlottak fel az eszközkezelőnek, ebből 3571-et kellett elutasítaniuk, mert nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – írja a Világgazdaság.

A NET egyébként a legszegényebb országrészekben a legaktívabb, a

legtöbb ingatlant Borsodban és Szabolcsban vásárolta meg,

emellett Pest megyéből kapott még sok felajánlást.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fennmaradó több mint 33 000 ingatlanból már több mint 26 ezer került a NET tulajdonába. Az eszközkezelő átlag 3,8 millió forintot ad egy lakásért, amelyet lakói havi 10 500 forintért bérelhetnek vissza. Az intézmény szerint eddig a bérleti díjak 92 százaléka rendben megérkezett hozzájuk, a fennmaradó résznél is jellemzően csak egy-két hónapos csúszásokat tapasztaltak.

A lap beszámolója szerint a programban részt vevő családok, ha pénzhez jutnak, vissza is vásárolhatják az ingatlanjukat, de ezt csak kevesen tudják megtenni, eddig 146 lakónak sikerült.