Óvatosan adósodnak el a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Leginkább a kereskedelemben érdekelt vállalatok igényelnek a hiteleikhez készfizető kezességet, ez tükröződik a portfólióban is, míg 2015-ben egy év alatt 46 milliárd forinttal nőtt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállat kezességek portfoliója, addig 2016 első félévében a garancia-állomány már 41 milliárd forinttal 407,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a cég.
Vágólapra másolva!

Januártól szeptember elejéig 202 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 6055 vállalkozás számára. A vállalkozások számára készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. teljes portfóliójában 20,5 százalékos a jegybanki hitelprogram különböző szakaszaiban igényelt hitelek aránya. A garanciacég szakértői szerint

mind a jegybanki hitelprogramban, mind a piaci hiteleknél az óvatosság jellemzi a magyar vállalkozásokat.

A hitellel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások 15 százaléka a Garantiqa készfizető kezességének segítségével jut a szükséges kölcsönhöz.

A Garantiqa készfizető kezességét

leginkább a kereskedelemben érdekelt cégek veszik igénybe:

a cég teljes garancia-portfólióján belül 35,9 százalékos a részesedésük. Szintén népszerű a vállalat kezességvállalása a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozások körében, ezek a vállalkozások 22,6 százalékos részesedést tudhatnak magukénak. A harmadik helyen a feldolgozóipari ágazatban érdekelt vállalkozások állnak, ők adják a portfólió 16,5 százalékát. Ezen túl 15 százalékot meghaladó arányban vannak jelen az építőipari vállalkozások ügyletei.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének élénkülésében jelentős szerepet játszik az állami hátterű hitelgarancia iránti igény dinamikus emelkedése. A vezérigazgató arra számít, hogy a következő időszakban még több vállalkozás juthat hitelhez készfizető kezesség segítségével,

a cégnél a kezességvállalási portfólió bővülése 2016-ban a 100 milliárd forintot is elérheti.