A piaci árfolyamnál kedvezőbb kurzuson váltják át a svájci frankban eladósodottat hitelét Romániában, amivel követik a magyar, illetve a későbbi lengyel példát. A román bankoknak mintegy 600 millió dollár veszteséget okoz a devizahiteleseket segítő törvény, amelyet két hónappal a decemberi választások előtt fogadtak el.

Igaz, hogy sokkal kevesebben adósodtak el svájci frankban, mint a magyarok vagy a lengyelek, a román honatyák mégis ugyanazt az utat választották, mint Magyarország és később Lengyelország, a svájci frank erősödése ugyanis gyakorlatilag reménytelen helyzetbe sodorta az adósokat - emeli ki a Bloomberg cikke.

Bukaresti lakótelepForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A törvényt még Klaus Johannis elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Johannis már jelezte, hogy a döntése előtt minden partnerrel, beleértve a pénzintézeteket is, tárgyalni szeretne.

Az átváltás minden svájci frank hitelesre vonatkozik, ezért eltörölték a korábbi 250.000 frankos hitel-értékhatárt. A törvényhozók ezt azzal indokolták, hogy minden megkülönböztetést szeretnének elkerülni.

Két hónapnyi tárgyalás során az eredeti kezdeményezést csak annyival puhították fel, hogy az átváltás pusztán a svájci frankban jegyzett hitelekre vonatkozik. 

Romániában a háztartásoknak csak az öt százaléka adósodott el frankban, ami a kelet-európai államok körében egyáltalán nem kiugró adat, jegyzi meg a cikk.

A döntés megütheti a román bankszektort

A bankok ellenállnak a törvénynek, a jegybank számításai szerint a veszteségeik az 586 millió dollárt is elérhetik.

A központi bank ennek ellenére jelezte, hogy hat pénzintézet kerülhet bajba, ha a tervezetet elfogadják. Mugur Isarescu jegybankelnök arra figyelmeztetett, hogy a makrogazdasági stabilitást, a kockázatokat, sőt még a román hitelbesorolást is rosszul érintheti ez a lépés.

Kávézók BukarestbenForrás: robertharding/Ian Trower/Ian Trower

A Bloomberg szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a december 11-i választás a jelenlegi technokrata kormány bukását hozhatja el annak ellenére, hogy a képviselők már az adócsökkentés kiterjesztéséről, az állami alkalmazottak fizetésemeléséről, és nyugdíjemelésről is törvényjavaslatokat készítettek el.