Veszélyes kölesgolyót vontak ki a forgalomból

2016.10.20. 12:10

Szájszárazságot és pupillatágulást okozhat a Tescóban árult kölesgolyó. A magas atropin- és szkopolamin-tartalom miatt a termékeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból. A termék fogyasztása elsősorban gyermekekre veszélyes. 

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van.

Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.
Ez mindkét vegyület esetében 1 μg/kg. Az extrudált kölesgolyó termékek nem tartoznak ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet,  de felnőttekre nem jelentenek veszélyt. 

Extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a NébihForrás: NÉBIH

Tekintettel a gyerekeket érintő élelmiszer-biztonsági kockázatra a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását.

Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük. 

Az érintett termékek:

Tesco Organic Gluténmentes, extrudált biokölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból 
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 75 g 
Minőségmegőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899

Extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a NébihForrás: NÉBIH

Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 150 g
Minőségmegőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes gyomnövények (például beléndek, csattanó maszlag) toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak.

Ezeknek a gyomnövényeknek a magjai azonos méretük miatt könnyen keverednek a kölessel, így a kölesgolyók alapanyagául szolgáló kölest – nem megfelelő növényvédelmi technológia esetén – nagymértékben szennyezhetik. 

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.